Belföld

Összefogásra szólít a MÁV a fémlopások ellen

A vasúttársaság biztonsági igazgatója javasolni fogja, hogy a jövőben kiemelt témaként foglalkozzanak az ilyen jellegű bűncselekményekkel.

Ez év első három hónapjában már 260 esetben történt kábel- és színesfémlopás a MÁV-nál, ezért szakmai megbeszélést tartott március végén a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatósága – közölte a társaság kommunikációs igazgatósága hétfőn az MTI-vel. Az érintett vasúti szolgálati ágak vezetői, a rendőrség és a hasonló problémával küzdő cégek képviselői vitatták meg a kérdéskört érintő legfontosabb témákat.

“A MÁV 7 ezer kilométeres pályahálózata mentén mintegy 50 ezer kilométernyi kábel fut. A létesítmények őrzését lehetetlen mindig biztosítani olyan módon, hogy szemmel lehessen tartani a teljes vezetékrendszert” – idézi a közlemény Túrós Andrást, a MÁV Zrt. biztonsági igazgatóját.

Az elmúlt évben 40 esetben sikerült fémlopás közben 75 embert tetten érni. A legtöbb kábellopást Pest megyében követték el, az esetek 13 százalékában itt történt károkozás – tartalmazza az összegzés.

Tóth Tihamér, a MÁV Zrt. információvédelmi osztályvezetője szerint a kábellopások megelőzése érdekében a büntető törvénykönyvet és a két éve életbe lépett fémtörvényt lenne érdemes változtatni.

“Nemcsak mi, hanem az egész Európai Unió szenved a színesfémlopásoktól” – összegezte az elhangzottakat Túrós András. Hozzátéve: idehaza hamarosan megalakuló Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsban javasolni fogja, hogy kiemelten kell foglalkozni ezzel a témával – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik