Belföld

Nem elégedett a magyar elnökséggel az AI

Magyarország aligha nevezhető az unió mintaországának az emberi jogok tiszteletben tartása terén. - írta az Amnesty International közleményében.

“Magyarország több alkalommal is elmaradt vállalásaitól, miszerint egy emberibb uniót igyekszik építeni” – mondta Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézmények Irodájának vezetője.

“Magyarország maga is többször reflektorfénybe került az emberi jogok megsértése miatt. Erre példa a homoszexuálisok jogait korlátozó új alkotmánytervezet, a roma közösségek szélsőségesek általi zaklatása vagy a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvény. Magyarország aligha nevezhető az unió mintaországának az emberi jogok tiszteletben tartása terén.” – áll a közleményben.

Az egész EU-t érintő kérdések közül az Amnesty International kritikával illeti a magyar elnökséget a menedékjoggal és a bevándorlással kapcsolatos ügyekben, úgy mint a menedékjogot kérők és a menekültek fogvatartásának vagy az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex) elszámoltathatóságának ügyében tapasztalt tétlenség miatt.

Ami az EU-tagállamokban élő roma közösségek emberi jogait illeti, az Amnesty International felrója a magyar elnökségnek, hogy nem segítette elő a romák szegregációja elleni, uniós szintű intézkedések megszületését, és hogy nem ítélte el azonnal és egyértelműen a kirekesztő megnyilvánulásokat Magyarországon és másutt – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik