Belföld

Menekülés a betegállományból

A magyarok inkább betegen is dolgoznak, annyira féltik munkahelyüket.

Sok még a bizonytalanság a május 1-jével hatályba lépő új táppénzszabállyal kapcsolatban, amely egyebek közt kimondja, hogy a táppénz napi maximuma 10400 forintról 5200 forintra csökken. A közrádió délelőtti műsora szerint korábban megállhatta helyét az indok, hogy így kevesebb lesz a visszaélés, de mostanra változott a helyzet, a betegek lábon gyógyulnak, mert féltik állásukat.

Ezt egyébként alátámasztják azok az adatok is, amelyek szerint a gazdasági válság beindulásától kezdve folyamatosan csökken a táppénzes napok, a passzív ellátottak száma. A táppénzes esetek, illetve napok számának csökkenése országosan jellemző volt – mondta a műsorban az OEP illetékese.

A vállalkozókat nem nagyon érintik az új szabályok, e körben a bejelentett bérek nem távolodnak el messzire a minimálbértől, a többi pénz pedig gyakran zsebbe megy, így nem nagyon lesz értelme operálni a bejelentésekkel. A változó táppénzszabályok csak az igazán magas jövedelműeket foglalkoztató bankszektort, a közigazgatást érintheti, ahol viszont a munkáltatók jobban járhatnak, hiszen arányosan nekik is kevesebbet kell majd fizetniük a táppénzen lévő dolgozók után – mondta Zara László adószakértő.

Mint korábban megírtuk vélhetően egyébként a parlamenti képviselők a legegészségesebbek. Ők ugyanis sohasem betegek. Erre utal, hogy az Országgyűlés gazdasági főigazgatója, Bakos Emil az FN.hu-nak azt mondta, hogy az elmúlt öt évben “az országgyűlési képviselők részére a képviselői jogviszonyuk alapján táppénz számfejtésére nem került sor”.

AJÁNLOTT LINK:

Táppénz helyett lábon gyógyulunk (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik