Belföld

Gyurcsányék titokban, nyomtalanul alkotmányoztak

A volt adatvédelmi biztos szerint a közérdekű adat eltüntetése törvénysértő.

Gyurcsány Ferenc is új alkotmányt akart, de ennek már nincs nyoma. A Magyar Hírlap szerint azonban bűncselekményt követett el, aki eltüntette a Gyurcsány-alkotmányt. Az ugyanis közérdekű adat, eltüntetése két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – mondta a lapnak Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos. Szerinte egy alkotmány-normaszöveget nem lehet eltitkolni, ma már semmi sem indokolja, hogy ne ismerhesse meg a közvélemény, hiszen nem arról, hanem egy másik alkotmánytervezetről dönt a parlament.

2006-ban Petrétei József igazságügy-miniszter vezetésével készült egy alkotmány-normaszöveg, amit azonban a jogutód Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban nem találnak. A teljes titokban készült dokumentumot öt éve nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni, hiába kérte a Társaság a Szabadságjogokért. Az ítélőtábla 2007 elején döntött úgy, azt nem kell a közvélemény elé tárni. Petrétei József szerint, mikor 2007-ben távozott a tárcától, még megvolt a dokumentum.

Az egykori igazságügyi minisztere szerint a tervezetet azért nem hozták nyilvánosságra, mert nem akarták az önkormányzati választások előtti kampány áldozatává tenni – írja a Magyar Hírlap, amely szerint az ügy azért érdekes, mert Gyurcsány Ferenc éppen a Fidesz–KDNP alkotmányozásának társadalmi felhatalmazását vonja kétségbe, miközben az általuk, szűk körben elkészített normaszöveget eltitkolták a nyilvánosság elől. A Magyar Hírlap megkereste az ügyben Somogyvári Istvánt is, aki akkor miniszteri biztosként volt felelős az alkotmány normaszöve­géért, de az Állami Számvevőszék volt főtitkárhelyettese nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

AJÁNLOTT LINK:

Péterfalvi Attila: Ez akár bűncselekmény is lehet! (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik