Belföld

LMP: az alkotmány tervezete nem XXI. századi.

A dokumentum nem felel meg a fenntarthatóság kritériumainak.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke közölte, a tervezetből többek között hiányzik az egészséges környezethez és a környezeti információkhoz való jog, a szöveg felszámolja a jövő nemzedékek biztosának önálló intézményét. Jávor Benedek (a képen) szerint pártja továbbra sem vesz részt a “széleskörű társadalmi legitimációt nélkülöző” alkotmányozási folyamatban, de fenntartja magának a jogot, hogy kommentálja azt.

A politikus visszalépésnek nevezte az egészséges környezethez való jog hiányát. A tervezet alapján az egészséges környezet biztosítása az állam jóindulatától függ, mert a szöveg szerint nem adnak lehetőséget a polgároknak, hogy azzal szemben érvényesíteni tudják a jogaikat. Mint mondta: az Alkotmánybíróság korábban megállapította, hogy a környezetvédelem jogszabályokkal egyszer elért szintje nem csökkenhet.

Kiemelte a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi intézményének megszüntetését is. Véleménye szerint az elmúlt években az egészséges környezethez való jog érvényesítésének garanciája éppen az önálló, független zöld ombudsman irodájának léte volt. Hangsúlyozta, az LMP szerint elkerülhetetlenül szükséges lenne, hogy a fenntartható fejlődést államcélként rögzítsék az alaptörvényben. A politikus elmondta, fontosnak tartanák, hogy az alkotmány intézkedjen a természeti erőforrásokkal való rendelkezés kérdéséről is.

Az LMP a fenntarthatóság megvalósítása érdekében belefoglalná az alaptörvénybe a környezeti információkhoz való jogot, hogy az állam ne tudja önkényesen kizárni polgárait a környezettel kapcsolatos döntéshozatalokból. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország egy globális közösség tagja. Úgy fogalmazott, hogy a szociális válságtünetek és gazdasági nehézségek ellenére Magyarországnak nem csak az országhatárok között vagy a Kárpát-medencében van felelőssége, hanem globális felelősséggel tartozik azért is, hogy egy olyan bolygót hagyjunk hátra, amelyik lehetővé teszi a jövő nemzedékek számára az emberhez méltó életfeltételek biztosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik