Belföld

Romagyilkosságok: dalol a negyedrendű vádlott

Lezárult a romagyilkosok perének második tárgyalási napja, ahol egyedül a negyedrendű Csontos István tett vallomást. Azt mondta: ő csupán „bűnpártoló”, és először úgy vett részt - sofőrként - egy támadásban, hogy mit sem sejtett az akció céljáról; aztán amikor kiderült, hogy miről van szó, akkor bűntársai éreztették vele, baja esik, ha kiszáll. A másik három vádlott az anyja nevét sem közölte. Folytatás pénteken.

“A csoport kint együtt maradt, de ahogy hallom, a vallomásoknál már úgy viselkednek, mint az átlagbűnözők: mindenki megpróbálja a másikra kenni a balhét” – ezt Kovács Lajos nyilatkozta lapunknak március nyolcadikán a romagyilkosokról.

A per a múlt héten elkezdődött, ma pedig a második tárgyalási nap zajlott a Fővárosi Bíróságon, méghozzá a vádlottak meghallgatásával. Részben bejött Kovács Lajos jóslata: az egyik gyanúsított a többiekre igyekezett hárítani a felelősséget. A nyomozó prognózisát az első tárgyalási nap eseményei is valószínűsítették. Ott ugyanis három vádlott “az esélytelenek nyugalmával”, kapucnis pulóverben jelent meg, némelyikük flegmán viselkedett, ám a negyedrendű Csontos láthatóan arra játszott, hogy megússza a tényleges életfogytiglanit: öltönyt húzott, illedelmesen válaszol a kérdésekre, a tőle telhető módon próbált “rokonszenvet” kelteni maga mellett. Annak pedig a legjobb eszköze, ha segíti az igazságszolgáltatást.

Anyád neve?

A mai nap balhéval kezdődött: a bíró felfüggesztette a tárgyalást, miután az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád nem válaszolt az anyja nevére és az állandó lakhelyére vonatkozó bírói kérdésekre. Mielőtt Kiss Árpád meghallgatása megkezdődött

számok

A nyári szünetig hátralévő 34 tárgyalási napra 165 tanút kíván beidézni a bíróság, az őszi etapban pedig 30 szakértőt hallgat meg a Miszori László vezette tanács. Az ítéletre körülbelül egy évet kell várni.

volna, ügyvédje kérte, hogy a nyilvánosságot zárják ki arra az időre, amíg a vádlott a személyi körülményeire vonatkozó kérdésekre válaszol. Az ügyvéd a védence családi és személyi kapcsolatainak védelmében tette az indítványt, amit a bíró végül elutasított. Méghozzá azzal, hogy a büntetőeljárási törvény ilyen indokot nem ismer a tárgyalás nyilvánosságának korlátozására. Ezután tagadta meg az elsőrendű vádlott a válaszadást.

Kiss Árpád példáját két vádlott társa, Kiss István és Pető Zsolt is követte: szintén megtagadták a vallomástételt. Ők a vád szerint a
kilenc támadás többségében, valamint a hat halálos és öt
életveszélyes sérülést okozó lövések leadásában is részt vettek. Esetükben a nyomozás során korábban, a
rendőrök előtt tett vallomásaikat fogja majd felolvasni a bíró.

Dalol a negyedrendű

A negyedrendű Csontos István viszont nem zárkózott el a vallomástételtől. A bíró
kérdésére úgy nyilatkozott, hogy részben elismeri bűnösségét abban a két
cselekményben – a tiszalöki és a kislétai támadásban -, amelyben
bűnsegédi magatartással vádolták meg. Az ügyészség szerint Csontos vezette az autót, amellyel három társa a két gyilkos támadás
helyszínére ment. A tárgyalás Csontosnak a személyére,
vádlott-társaihoz fűződő viszonyára, illetve a két, vele kapcsolatos
vádpontra vonatkozó bírói kérdésekre adott részletes válaszaival
folytatódott.

Csontos arról beszélt, hogy korábban a koszovói békefenntartóknál szolgált lövészként. Azt állította, hogy a romagyilkosságokban ő csupán „bűnpártoló”, és először úgy vett részt – sofőrként – egy támadásban, hogy mit sem sejtett az akció céljáról; azt hitte túrázni, vadászni indulnak. A tiszalöki támadás után bűntársai éreztették vele, baja esik, ha kiszáll, vagy ha beszél valakinek a történtekről.

Csontos úgy tudja, előtte egy másik férfit már megpróbált beszervezni a többi vádlott, de azzal kudarcot vallottak. Sőt, Kissék állítólag “egy kis hadsereget akartak létrehozni”. Csontos elmondta, hogy társai elégedetlenek voltak a magyar igazságszolgáltatással,
úgy vélték, vannak, akik kirabolják, kizsákmányolják az országot, rossz
véleménnyel voltak a politikusokról, és a “cigánybűnözést” is gyakran
emlegették.

Csontos azt állította, hogy bűntársai “olykor apunak szólították Hitlert”, ám azt tagadta, hogy ő maga rasszista lenne. “Nem vagyok fasiszta, náci,
rasszista! Nem érdekel, ki milyen bőrszínnel született!” – mondta
Csontos bírói kérdésre, és hozzátette azt is, hogy őt általában a bűnözés
zavarta.

A negyedrendű vádlott elmondta, hogy már sok éve ismerte a vádlottak egyikét-másikát, de amikor egy durva cigányellenes bejegyzést írt az interneten csontrabló álnéven, Kiss István felfigyelt rá és azután mesélt neki a korábbi támadásaikról.
Az internetes bejegyzés indoka egyébként Csontos szerint az volt: nem tudott uralkodni az indulatain, amikor tudomást szerzett arról, hogy egy 83 éves asszonyt megerőszakoltak és baltával levágták a lábát.

Kommandósok vezetik elő a vádlottakat. Fotó: MTI

Kommandósok vezetik elő a vádlottakat. Fotó: MTI

A múlt héten ismertetett vádirat alapján a vád ötszörösen minősülő emberölés.

A vádlottak kilenc támadásban 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt hajítottak el, és ezzel összesen 55 ember életét veszélyeztették, hat halálos áldozat, öt életveszélyes és öt súlyos sérült volt, köztük nők és gyermekek.

Az ügyészség szerint mindez aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésnek minősül, ezért a büntető törvénykönyv alapján tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Ezen túlmenően a vád még más bűncselekményeket is az elkövetők terhére ró, így például lőfegyverrel visszaélést.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint a vádlottak úgy vélték, az igazságszolgáltatás nem tölti be megfelelően a feladatát a cigány származású elkövetőkkel szemben. Személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük mellett a rendcsinálási elhatározásukban az olaszliszkai gyilkosság – Szögi Lajos tanár meglincselése – is nagy szerepet játszott.

A dokumentum szerint a vádlottak sem a cselekmények elkövetésének időpontjában, sem jelenleg nem szenvednek olyan betegségben, kóros mértékű személyiség- vagy tudatzavarban, amely képtelenné tette vagy korlátozta volna őket cselekményük következményeinek felmérésben.

Sajtóhírek nyomán szánta el magát az első fegyveres támadásra a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok három vádlottja, akciójukat “katonai körültekintéssel” tervezték meg – hangzott el a vádirat ismertetése során.

Tévéből értesülve

A harmadik vádpont szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlott 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön a roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak. Úgy döntöttek, megtalálták a megfelelő célpontot a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak.

Nagy készültség. Fotó: Beliczay László / MTI KÉPGALÉRIA

Nagy készültség. Fotó: Beliczay László / MTI KÉPGALÉRIA

A negyedik vádpont szerint az elkövetők a galgagyörki támadás után úgy érezték, hogy nem érték el a kívánt hatást, ezért a bűncselekmény-sorozat folytatásáról döntöttek. A választás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse településre esett, ahol tudomásuk szerint romák által elkövetett cselekmények miatt “különösen rossz a helyzet”, és ezzel a hatóságok sem tudnak mit kezdeni.

Nincs meg a negyedik

Az ügyészség szerint a nagycsécsi támadás volt a fordulópont: miután a támadók agyonlőttek egy testvérpárt, felmérték, hogy nincs visszaút, és még elszántabbakká váltak.

A nyomozás nem derítette ki, hogy ki volt az a negyedik ember, aki segített a romák elleni támadásokkal is megvádolt három férfinak a gyilkosságsorozathoz használt fegyverek elrablásában – hangzott el a hat halálos áldozatot követelt támadássorozat vádiratának ismertetésével kezdődött elsőfokú bírósági tárgyaláson pénteken.

a vádirat

Kikerült az ügy vádirata. Ide kattintva olvashat belőle!

K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el. A négy férfit előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A csütörtökön nyilvánosságra került vádirat szerint részletes, aprólékosan kidolgozott forgatókönyv alapján követték el a vádlottak a romák elleni támadássorozatot, hidegvérrel, minden eshetőségre felkészülve, kezdetben félelem- és zavarkeltés céljából, majd kimondottan gyilkossági szándékkal, közelről leadott lövésekkel.

Folytatás pénteken

A bíró délután három órakor Csontos kérésére elnapolta a tárgyalás. Folytatás pénteken.

Kronológia

2008. július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után
rálőttek három, romák lakta családi házra. Több, az ablakokon keresztül
leadott lövedék a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

2008. augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak
két, romák által lakott házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor
kilépett az utcára.
2008. szeptember 4-én a Hajdú-Bihar megyei Nyíradony-Tamásipuszta egyik házára
lőttek rá. Személyi sérülés nem történt, annak ellenére, hogy abban a
szobában, amelynek ablakát lövés érte, két felnőtt és négy gyermek
aludt.
2008. szeptember 29-én a Heves megyei Tarnabodon a hajnali órákban lövéseket
adtak le és Molotov-koktélokat hajítottak családi házakra. Személyi
sérülés nem történt. (A rendőrség már másnap meggyanúsított három férfit
a bűncselekmény elkövetésével, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba
helyezte őket.)

2008. november 3-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen ismeretlen tettesek
Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi
házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét
vesztette.
2008. december 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves
fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi
életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

2009. február 22-én a Pest megyei Tatárszentgyörgyön
éjjel – feltehetően Molotov-koktéltól – tűz ütött ki egy roma család
házában. A tűzből menekülő apát és 5 éves kisfiát lelőtték, hatéves
kislánya súlyos sérüléseket szenvedett.
2009. április 22-én este a
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön
lelőttek egy házából kilépő középkorú roma férfit, aki a helyszínen
életét vesztette.
2009. augusztus 3-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyei Kislétán fegyveres
támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát súlyos
sérüléssel szállították kórházba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik