Belföld

Határon túli szervezeteket is vizsgál Budai Gyula

A vizsgálódást előzőleg Tőkés László szorgalmazta.

A magyar kormány által a határon túli magyar szervezeteknek és egyéb intézményeknek nyújtott állami támogatások ügyében is vizsgálódik majd az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula már meg is állapodott Tőkés Lászlóval, hogy a határon túli szervezetekkel összefüggő vizsgálatok az elszámoltatási kormánybiztos hivatalán belül zajlanak majd.

Az Európai Parlament alelnöke előzőleg azt kérdezte: “Minő anyagi erők és biztonságtudat munkál abban az RMDSZ-pártban, mely az erdélyi magyar közösségnek kijáró összes romániai és magyarországi költségvetési forrás fölött teljesen egymaga diszponál”, kizárólagos monopóliumot élvez a román adólejek és a magyar adóforintok százmilliói fölött?”.

Tőkés László megismételte korábbi felhívását, hogy az RMDSZ haladéktalanul adjon számot az általa kezelt és felhasznált, elköltött és elosztott román és magyar költségvetési pénzekről. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a magyar illetékeseket felkérte, hogy az MSZP-kormányok kedvezményezettjei sorába tartozott, zsákmányszerző RMDSZ-es körök iránt a kellő kritikát tanúsítsák, és az illő megszorításokat alkalmazzák”.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minden egyes forinttal és lejjel el tud számolni – reagált erre az RMDSZ elnöke az Új Magyar Szó című napilapban. Kelemen Hunor rámutatott: a román és a magyar illetékes szervek évente ellenőrzik az RMDSZ által elköltött költségvetési pénzeket, és soha semmilyen kifogásuk nem volt. Mint mondta, a jelenlegi magyarországi kormányzat is tartott már ellenőrzést, és külön kiemelték, hogy a nevelési-oktatási támogatás elosztásakor körültekintően jártak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik