Belföld

Átalakítja és megrostálja a felsőoktatást a kormány

Pokorni Zoltán szerint nem az lesz a cél, hogy feltöltsék hallgatóval a meglévő helyeket.

Átalakítja és megrostálja a magyar felsőoktatást az a fordulat, amely előtt áll – hangoztatta Pokorni Zoltán fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke a győri Széchenyi István Egyetem szerdai rendezvényén.

“Elfogytak a gyerekek”, miközben mostanra a felsőoktatás feldolgozta a korábbi, szűk elitképzés felduzzasztotta “tartalékot” – adott helyzetképet, hozzátéve, “nem tudom elképzelni egy demográfiai csökkenés közepette, hogy kapacitásokat finanszírozzunk, változatlan formában”. Megjegyezte: nem az a cél, hogy feltöltsék hallgatóval a meglévő helyeket.

A politikus kitért arra is: tiszteletben tartva a személyek szabad mozgását, az Európai Unió egyik alapértékét, a kormányzatnak választ kell találnia arra, hogyan tarthatóak a hazai munkaerőpiacon az itt végzettséget szerzett fiatalok.

Pokorni Zoltán ismertette: a széles körű műveltségre alapozó és a szaktudás mellett a praktikus ismeretekre alapozó koncepció verseng egymással; a felsőoktatás már elmozdult a praktikum irányába, a kérdés, hogy a szakképzésben menyire érvényesüljön ez az elv.

Miközben ugyanis a középosztály gyerekei felfelé törekszenek, így őket nem lehet visszaáramoltatni a szakképzésbe, ebbe az oktatási formába jellemzően a társadalom 2-2,5 milliós szegény rétegének gyermekei kerülnek, esetükben pedig gyakran szocializációs feladatokat is ellátnak az intézmények – jegyezte mg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik