Belföld

Schmitt Pál “újítmányozna”

A köztársasági elnök ma még az Innovációs Nagydíjat adta át.

Új innovációs stratégiát készít a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy fellendítse a kutatás-fejlesztést és a kreatív ipart. Magyarországon még innovációs mélypont van, de ezen változtatni kell, hiszen az innováció éppen a válságban jelentheti a gazdasági növekedés forrását – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Innovációs Nagydíj átadásán.

Matolcsy György szerint a következő 6-18 hónapban már érződik valami abból, „amit a kormányzat és gazdaságpolitika az innováció ösvényén elindított”. A korábbi nyolc év lefelé menő stratégiái után szükség van egy új innovációs stratégiára, amit a minisztérium az év második felében meg is alkot és a kormány elé terjeszt – tette hozzá.

Az ünnepségen Schmitt Pál köztársasági elnök azt mondta, Magyarország nem mondhat le sem a nagy-, sem a kisvállalatok innovatív hozzáállásáról, azok mindegyike versenyképességet növelő erő, az pedig gazdasági növekedéshez és több munkahelyhez vezet. A témához illetően azt javasolta: az idegen hangzású innovációt hívjuk ezentúl újítmányozásnak.

„Az újításokat olykor a kényszer szüli. Minden válságban, minden mélyponton kötelezően benne van a megújulás szükségszerűsége. Az innováció helyett megkérdeztem nyelvújítókat, és azt mondták, hogy újítmányozási. Én nem hiszem, hogy jövőre ez lesz ide kiírva, csak azért, hogy hangozzék el, hogy van magyar kifejezés az innovációra” – fogalmazott az államfő.

Újítmányozásra az Új Széchenyi Terv az idén 72 milliárd forintot, 2013 végéig pedig 200 milliárd forintot biztosít majd.

AJÁNLOTT LINK:

Schmitt: innováció helyett legyen újítmányozás (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik