Belföld

Szünetel a vörösiszap szállítása

A lerakóhely műszaki ellenőrzése miatt leállították a tavaly októberben vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területekről összegyűjtött anyag beszállítását.

A házak bontását az intézkedés nem érinti – tájékoztatott az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy a külterületekről összegyűjtött iszapos anyag tárolására az ajkai timföldgyár területén lévő, korábban nem használt VII-es zagykazettát jelölték ki. A leállítás oka az volt, hogy a depózott anyag tetején repedések keletkeztek és a terület elvizesedett.

Most az eddig lerakott anyagban összegyűlt normál, azaz 7-7,5 pH-értékű csurgalékvizek elvezetése miatt állították le a beszállítást, s a budapesti műszaki egyetem szakemberei vizsgálják a lerakót. A VII-es kazetta felszínén keletkezett víz elvezetését megoldó műszaki vizsgálatot követően folytatódhat a külterületeken összegyűjtött vörösiszapos föld beszállítása, a bontási törmeléket a X-es kazetta mellett depózzák.

A parancsnok hangsúlyozta, hogy a devecseri házak bontása folyamatos, épül a kolontári és a devecseri lakópark is. Devecserben már elkészült 84 ház alapozása és több mint 70 ház falazása. A kolontári lakópark mintaházán a külső szigetelést és a vakolást végzik, további kilenc házban belső munkálatok zajlanak.

Kossa György, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság vezetője elmondta: a sérült X-es kazetta végleges bezárásához épülő 105 méter hosszú és 12 méter mély résfal március végére elkészül, ezután kezdhetik meg az átszakadt gátfal betömését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik