Belföld

Pokorni: 16 év lesz a tankötelezettség korhatára

A Fidesz szakpolitikusa szerint minden érv emellett szól.

Szerencsétlen lenne a 15 éves korhatár bevezetése – mondta a tankötelezettségi korhatár leszállításáról Pokorni Zoltán a köztévé reggeli műsorában. A parlament Oktatási Bizottságának fideszes elnöke közölte: úgy tűnik a politika megállapodik a 16 éves korhatárnál.

A volt oktatási miniszter szerint a 15 éves korhatár a rossz, bukdácsoló, alulszocializált diákok helyzetét akarta kezelni. A Fidesz szakpolitikusa úgy vélte, a magyar oktatás szerencsétlen sajátossága, hogy nem esélyteremtő, hanem leképzi a családi hátteret.

Ott kellene jóval többet fordítania az oktatásra, ahol sok a szegény, hátrányos helyzetű gyerek. Így a szegényebb megyékben, városokban – az egyébként is szegény helyhatóságoknak – kellene nagyobb forrást biztosítania az iskoláknak. Ez képtelenség – mondta a képviselő.

A Széll Kálmán terv iskolákat államosító törekvéseit firtató kérdésre Pokorni úgy reagált: nincs szó államosításról, de jóval nagyobb szerepet kell vállalnia az államnak az oktatásügyben. A támogatás szinten tartását az garantálhatná, ha a tanárok bérét fedné le mindenkor a központi költségvetés.

Ez a tétel a működési költségek nyolcvan százalékát jelenti. Az intézmény fenntartását a helyhatóságokra kellene bízni. „Kicsit fájnia kell az önkormányzatnak, pénze kell, hogy legyen benne”, mert csak így fogja racionálisan működtetni a rendszert. Ez a kisebb településeknek egyértelmű növekedés, a nagyobbaknál feszültségeket fog generálni – azt kell megoldani, hogy hogyan állítjuk be az egyensúlyt – tette hozzá az alelnök.

Pokorni: szerencsétlen lenne a 15 éves korhatár bevezetése (Hirado.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik