Belföld

A Republikon a múltba révedő alkotmányozásról

"Forradalmi", hogy a bevezetőből hiányzik a jogállamiság és a demokratikus berendezkedés, mint elérendő cél.

A jelenlegi alkotmánytervezet elfogadásával Magyarországnak lesz a leghosszabb, leginkább múltba révedő, legkevésbé modern és a jogállamiságot legkevésbé hangsúlyozó preambuluma az Európai Unióban. Ez derül ki a Republikon Intézet összehasonlító elemzéséből.

A Republikon Intézet kutatásának legfontosabb megállapításai:

– A magyar preambulum mindképp „forradalmi” abban a tekintetben, hogy sehol máshol nincs ilyen terjengős, archaizáló és múltba forduló bevezetője az alkotmányoknak.

– Míg az európai alkotmány preambulumokat a történelmi megemlékezés, az önkép és a célok meghatározásának egyensúlya jellemzi, addig a magyar preambulum közel fele a múltról szól, a célokról ezzel szemben alig ír. Ráadásul míg a többi preambulum a történelmi utalásokat arra használja, hogy azokon keresztül a jövőbeli célokat meghatározza, a magyarban ezek a történelmi események csak a múlt dicséretét szolgálják.

– A Nemzeti Hitvallás címadás már önmagában szokatlan, de ez csak az első pont, ahol az alkotmányozók által fontosnak tartott értékek megjelenítésre kerülnek a szövegben. Az Istenre és a kereszténységre való hivatkozás például olyan természetességgel kerül elő a szövegben, mintha Európa egyik legvallásosabb országa lennénk. Az anyanyelv védelmét még azok az államok sem szokták említeni, amelyek jelentős idegen ajkú kisebbséget tudnak határaikon belül.

– Bár jelenleg a Harmadik Magyar Köztársaságban élünk, az előző kettő még említés szintjén sem került bele a szövegbe: köztársasági és polgári demokratikus hagyományaink hiányoznak a szövegből. Megjelenik ugyanakkor a történeti alkotmány és a Szent Korona. Utóbbi mint az alkotmányos állami folytonosság megjelenítője. Az európai preambulumok ezzel szemben az állam demokratikus előzményeit igyekeznek hangsúlyozni.

– A magyar preambulumban az alkotmányozók által fontosnak tartott értékek túlsúlya tapasztalható a jogokkal szemben. Az európai bevezetőkben ez a két elem egyformán fontos. A legtöbb európai preambulum céljai között egy demokratikus jogállam, egy igazságos társadalom felépítése szerepel. A magyar bevezetőből viszont hiányzik a jogállamiság és a demokratikus államberendezkedés, mint elérendő cél.

AJÁNLOTT LINK:

Alkotmányos hátraarc (Republikon Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik