Belföld

Ipsos: kevesebb a fideszes, több a bizonytalan

Az Ipsos szerint az ellenzéki pártok alapvetően stagnáló helyzetben vannak.

Csökkent a Fidesz támogatottsága, a pártoktól távolságot tartó választópolgárok aránya emelkedett, az ellenzéki pártok alapvetően stagnáló helyzetben vannak – írja a Népszabadság az Ipsos legújabb közvélemény-kutatásának eredményei alapján.

A kormánypárt az év elején három, most négy százalékpontot veszített, a lakosság egészén belül 27 százaléknyian, nagyjából 2,2 millióan támogatják. Az MSZP tartja pozícióját, a népesség 12 százaléka preferálja, ez szűk egymillió választópolgárt jelent. A Jobbik a lakosság 8 százalékának vonzó, ez mintegy 600 ezer szimpatizánst jelent.

A Népszabadság emlékeztet rá, hogy az ilyentájt – a választások után alig egy évvel – megszokottnál sokkal több a bizonytalan, passzív választópolgár: a jogosultak közel fele, csaknem négymillió fő. Az igazán eltökélt szavazópolgárok, a biztos pártválasztók körében is kisebb lett a Fidesz előnye, a múlt havi 60-20-as vezetés mostanra 54-23 százalékosra mérséklődött. Az aktív választók között a Jobbik 15 százalékon áll, az LMP ötszázalékos.

A Tárkinál egyharmadával csökkent a kormánypártok tábora december óta, de a Fidesz-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi politikai párt előtt. A Tárkinál szintén nőtt viszont a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya, amely tavaly egyetlen hónapban sem volt olyan magas, mint idén márciusban.

A Nézőpont Intézet – Heti Válasz megbízásából készült közvélemény-kutatása – szerint viszont lassan fél éve nem változik érdemben a nagyobb parlamenti pártok támogatottsága, október óta egyedül a Lehet Más a Politika tudta valamelyest növelni népszerűségét. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 48 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 6 százaléka szimpatizál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik