Belföld

Hozzáértő lehet a hátizsákos zsaroló

A kriminológusok szerint magányos elkövető lehet a robbanó hátizsákkal zsaroló férfi. Az OTP-től 30 millió forintot követelő bűnözőről a rendőrök úgy vélik, hozzáértő a valódi szerkezetek terén.

Kétmillió forintot fizet a rendőrség annak, aki használható információval rendelkezik arról a férfiról, aki a múlt pénteken egy füstölgő hátizsákot és egy zsarolólevelet hagyott egy József körúti OTP-ben.

Aki felismeri, hívja a 107-et vagy a 112-t

Aki felismeri, hívja a 107-et vagy a 112-őt

A hátrahagyott csomagot a tűzszerészek a helyszínhez közel, a 4-es metró építkezésén egy robbantással megsemmisítették, ám a BRFK-nál óvtak attól, hogy a hátizsák tartalmát robbanószerkezetnek hívjuk. Horváth Katalin Fanni rendőrségi szóvivő inkább a „valódi szerkezet” kifejezés használatát javasolja.

Bárhogy is hívjuk a füstölgő, majd felrobbantott hátizsákot, lapunk értesülései szerint az elkövető – ha a cselekmény végrehajtásában nem is – a tűzszerészek szerint hozzáértő személynek bizonyult. Igaz, az interneten fellelhető leírások alapján manapság ez nem meglepő – vélik a szakértők.

Nagy László Tibor kriminológus szerint a hátizsákos zsaroláshoz hasonlóra még nem volt példa Magyarországon. Egyedül egy 2004-es – a madridi terrortámadás idején történt – esetre emlékezett, ám ott nem egy pénzintézetet, hanem a magyar államot próbálta levélben ötvenmillió forintra megzsarolni a robbantással fenyegető – kevés sikerrel.


Az Országos Kriminológiai Intézet bűnözéskutatási osztályának helyettes vezetője szerint a hátizsákos zsaroló elgondolása inkább „krimibe illő”, mivel Magyarországon nehéz nyom nélkül átvenni egy harmincmilliós összeget.

Végh József kriminálpszichológus szerint az elkövető magányosan cselekedhetett, ugyanis a harmincmilliós követelés elég „alacsony” összeg lenne egy bűnözői csoporthoz.

Kérdésünkre, hogy az elkövető profiljába belefér-e, hogy a mostani – sikertelen – hátizsákos akcióját megismételheti, a kriminálpszichológus úgy felelt, hogy szerinte az elkövetőnek nem lesz már rá ideje, mert a rendőrség hamarosan a nyomára akadhat.

Az elmúlt években volt olyan, aki pórul járt a barkácsolt hátizsákjával, ahogy az 2003 nyarán történt azzal a fiúval, akinek a Nyugatinál robbant fel a csomagja, súlyosan megsebesítve a bombakészítőt.

Még korábban, 1996-ban pedig egy Esztergomba tartó Volán-buszon robbantott egy 17 éves fiú, több embert megsebesítve. Ő korábban esztergomi vállalkozókat próbált zsarolni és – nyomatékosítva fenyegetését – egy közért polcán robbanóanyaggal teli ketchupos flakont helyezett el. Tettéért 12 évet kapott.

Olvasói sztorik