Belföld

Alkotmányozás: Sólyom László visszatér?

A volt államfő csalódott, amiért az LMP kivonult az alkotmányozásból.

Sólyom Lászlót meglepte az LMP kivonulása az alkotmányozásból. A Magyar Hírlap szerint a volt államfő emiatt össze is különbözött az ellenzéki párttal, amely szerinte néhány területen jó kompromisszumot köthetett volna a Fidesszel.

A lap információi szerint “Sólyom László aktivizálódhat az új alkotmány elfogadása ellen.” A Magyar Hírlap szerint a Fidesz-KDNP számít is erre. A volt államfő elsősorban az Alkotmánybírósággal kapcsolatos tervezett új szabályokkal nem ért egyet.”

Mint korábban megírtuk, Sólyom László a HVG-ben nemrégiben világossá tette, hogy szerinte az új alkotmány “a rendszerváltás szimbolikus adósságát” törleszti. A volt államfő szerint 1989/90-ben világos volt, hogy az akkori rendszerrel és alkotmányával szemben új alaptörvényt kell alkotni.

Sólyom László megítélése szerint azonban ma ezzel a helyzettel nem vonható párhuzam, “nincs mi ellen alkotmányozni”, a szimbolikus megújulás igénye mellett nincs az alkotmány konkrét rendelkezéseit tartalmilag érintő alkotmányozási kényszer.

AJÁNLOTT LINK:

Új alkotmány: Sólyom László is szót kérhet (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik