Belföld

4 évet kapott a Zrínyi volt rektora

Négy év börtönre ítélte hivatali befolyással üzérkedés miatt Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát a Fővárosi Bíróság első fokon.

Az egy éve elfogott rektor az ügyészség szerint két vádlott-társa közreműködésével egy nemzetközi cégnél próbált meg jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt állította: a cég egyes munkatársai ellen drog- és fegyverkereskedelem miatt titkos nyomozás folyik, de ő az eljárást a cég számára kedvezően tudja befolyásolni.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. A védelem szerint nem követtek el bűncselekményt, a vád megalapozatlan.

A szociológus végzettségű, kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező Szabó János – akinek akadémiai doktori fokozata is van – tavaly négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

szociológus-katona

Prof. Dr. Szabó János nyugállományú dandártábornokot 1975-ben avatták tisztté. Ezután 1983 végéig a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán szolgált szakaszparancsnokként, majd a társadalomtudomány tanáraként. 1984-től a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia szociológia tanszékének oktatója, majd tanszékvezető. 1998-2001 között a Honvédelmi Minisztérium humán intézmény-rendszert felügyelő helyettes-államtitkára, majd a Stratégiai Védelmi Kutató Hivatal főigazgatója. 2003 óta a ZMNE Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője, később az intézmény rektora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik