Belföld

Ma kezdődik az alkotmányozás

Sajtóhírek szerint az MSZP több hétre kivonul a parlamentből.

Hétfőn határoz az Országgyűlés az alkotmányozás menetrendjéről, amely a tervek szerint április 18-ig tartana. Napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések, kérdések ebben az időszakban is lesznek. Várhatóan hétfőn megválasztják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának két hiányzó tagját is, ha délelőtt a Gazdasági és informatikai bizottság támogatja kinevezésüket. Hétfőn napirend előtt emlékeznek meg Arnóth Sándor fideszes képviselőről, aki autóbalesetben hunyt el szerda este.

Az alkotmányozási időszakban lesznek napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések, kérdések és szükség esetén a mentelmi ügyeket is megvitatják. A Házbizottság ugyanakkor nem ülésezik a szokott rendben, mivel az Országgyűlés más törvényjavaslattal nem foglalkozik ebben az időszakban.

Sajtóhírek szerint a kezdődő alkotmányozás idejére – több hétre – kivonul a parlamentből az MSZP. A parlamenti vita helyett országszerte részországgyűléseket szerveznek, ahol a teljes frakció civilszervezetekkel közösen terjeszt majd elő javaslatokat. Alkotmányról nem lesz szó, inkább az emberek problémáival foglalkoznának. Az elfogadott javaslatokat az “igazi” parlament elé terjesztik – írta az Index. Török Zsolt, a párt szóvivője a hírportálnak megerősítette, hogy a következő hetekben az MSZP-frakció csak a napirend előtti felszólalások, interpellációk és kérdések alatt lesz jelen a parlamentben, egyébként kivonul az ülésteremből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik