Belföld

Gripen-ügyben volt brit megkeresés

Az LMP szerint az információk teljes visszatartása nem segíti eloszlatni a gyanút.

Elismerte a Legfőbb Ügyészség, hogy a britek Súlyos Csalások Elleni Hivatala saját vizsgálatot indított a Gripen-ügyben, jogsegélykérelmét a magyar fél pedig maradéktalanul teljesítette is. A Népszabadság szerint ez derül ki a levélből, amit a kiemelt ügyek főosztályának vezetője írt az LMP frakcióvezető-helyettes Jávor Benedeknek, aki korábban “béna kacsának” nevezte a kormányt Gripen-ügyben.

Az biztos, hogy az ügyben korábban eljárást folytató brit hatóság megerősítette: a Gripeneket eladó cégcsoporthoz kötődő lobbista, Alfons Mensdorff-Pouillyval szemben 2010. január 29-én vádat emeltek Nagy-Britanniában. A vádirat szerint Pouilly kenőpénzt adott cseh, osztrák és magyar köztisztviselőknek, kormányzati kapcsolattartóknak.

A Népszabadságnak a brit hivatal illetékese, David Jones csak annyit közölt: az ügyben vádalku született, így a vádemelést visszavonták, tehát részükről az ügy lezárva. Azt sem ő, sem a magyar Legfőbb Ügyészség szóvivője nem árulta el, hogy a britek mire bukkantak és mire voltak kíváncsiak.

Jávor Benedek (LMP) a lapnak azt mondta: érezhetően minden fronton az információk teljes visszatartása zajlik, ez pedig nem segíti a gyanú eloszlatását. „Készséggel elhiszem, hogy nem történt korrupció, de az mindenképpen érdekes, hogy vádalku blokkolja a teljes igazság megismerését. Vádalkut pedig általában nem akkor szoktak kötni, amikor az érintett minden kétséget kizáróan ártatlan” – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

AJÁNLOTT LINK:

Volt jogsegélykérelem a Gripen-ügyben (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik