Belföld

Orbán meddig tartja még Lázárt?

Lázár János az Audi-ügy után újabb hangos botrányba keveredett és magyarázkodott.

Mind több támadás éri a Fidesz frakcióvezetőjét. A párt most hivatalosan is kiállt Lázár János mellett, hamisítást és rágalomhadjáratot emlegetve. Ennek ellenére mind több negatív ügy kapcsolódik a fideszes vezető nevéhez, így akár az is elképzelhető, hogy a júliusban valószínűsíthető kormányátalakításhoz kapcsolódóan Lázár Jánosnak távoznia kell a frakció éléről. Ez esetben valószínűleg kap valamilyen miniszteri tárcát, hogy ne tűnjön bukásnak a távozása.

A fideszes parlamenti frakcióvezető, hódmezővásárhelyi polgármester sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a szombaton nyilvánosságra került hangfelvételen nem a szegény emberekről, a hátrányos helyzetben lévőkről, hanem a “megélhetési politikusokról” beszélt azon a 2008 nyári városi közgyűlésen. A kormánypárti képviselő mégis elnézést kért, mert – mint mondta – minden mondatért, minden szóért, minden félreértelmezhető kijelentésért vállalni kell a felelősséget akkor is, ha hosszú évekkel ezelőtt és más szövegkörnyezetben hangzott el.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: pártja vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet a hamisítók ellen, mert a megvágott, manipulált szöveg semmilyen módon nem fedi a valóságot. “Mint már annyiszor, a szocialisták most is a hamisítás szerintük jól bevált eszközéhez folyamodtak.” Azt a szöveget, amellyel Lázár János Fidesz-frakcióvezetőt támadják, és amely egy 2008-as nyilvános közgyűlésen hangzott el, megvágták, manipulálták úgy, hogy az elveszítette az eredeti értelmét – közölte Kósa Lajos.

Az MSZP szerint Lázár János szavai a szövegkörnyezettől függetlenül a kormány “minden ízében szegényellenes” politikáját tükrözik vissza. Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján arról beszélt: igazi problémának látja, hogy Lázár János szavai egyértelműen visszatükröződnek például a kormány – szerinte – szegényellenes intézkedéseiben.

A Jobbik szerint csak szánalmasan magyarázkodik a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt Lázár János, “a luxusaudik és költségtérítések királya”, aki nem a megélhetési politikusokra, hanem a tisztességes munkából élő szegény emberekre tett “lenéző, gőgös, elitista” kijelentéseket.

Az LMP szerint Lázár János keresetlen őszinteséggel vallotta meg, hogy mit gondol a Fidesz a magyar társadalomról. Schiffer András frakcióvezető arról beszélt: a Fidesz politikának az a lényege, hogy vesszenek a vesztesek, a szegények, akiknek nincs esélyük a sikerességre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik