Belföld

Államtitkár az egészségügy állatkertjéről, döglött lováról

Szó szerint is kabinetkérdés a fővárosi kórházak állami kézbe vétele.

Az egészségügyi államtitkár a Magyar Hírlapnak a kiürült kistérségi szakrendelőkről azt mondta, az előző kormány “a rendszerre stratégia nélkül” eresztett fejlesztéseket. Ezért kell most nekik, futás közben “újraéleszteni a menet közben megdöglött lovat”. Szócska Miklós az interjúban hosszan sorolja a gondokat, azt állítja, még most is bukkannak új elemekre, bármelyik ajtót nyitják ki, “élőhalott húsevő” dől rájuk.

Az államtitkár eltökélt a budapesti kórházak átvételében. Szócska Miklós ezt azzal indokolta, hogy Budapesten olyan bonyolult a fenntartói szerkezet, hogy másként képtelenség ésszerűsíteni az ellátást. Itt működik a rendszer negyven százaléka, itt van a csúcsintézmények többsége, a budapestiek mégsem kapnak megfelelő ellátást.

Az előző kormány felelőssége, hogy még a súlyponti kórházak szintjén is nagy rendszertani különbségek voltak, “egy ketrecbe tették a tyúkot meg a zsiráfot” – mondta. A póluskórházak feladatait viszont az határozza meg, amit beírtak pályázatukba. Az államtitkár úgy látja, többségük elindulhat jövő év végén és beilleszthetőek lesznek a nagytérségi rendszerbe. Szócska Miklós nem mindenhol tartja feltétlenül szükségesnek az állami beavatkozást. A gyógyítók elvándorlásának megállításáért például szerinte az intézményvezetők is sokat tehetnek.

AJÁNLOTT LINK:

Egy ketrecbe tették a tyúkot meg a zsiráfot (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik