Belföld

Pályázat oldhatja meg az étkeztetési gondokat

A Pest megyei iskoláknak továbbra is maguknak kell megoldaniuk a melegétel-szolgáltatást.

A költségeket az önkormányzat állja, hosszú távon pedig az a pályázat jelenthet megoldást, amit várhatóan április elején nyújtanak be a minisztériumhoz – tette hozzá. Közben a Magyar Református Szeretetszolgálat pénteken bejelentette, hogy áprilisban két hétig ők biztosítják három szociális otthonnak az ebédet.

Az önkormányzat március végi közgyűlésén várhatóan megszavazza, hogy beadják a pályázatot az önhibán kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak kiírt támogatásra – mondta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat szóvivője. A pályázat elbírálásáig elképzelhető, hogy előleget kap az önkormányzat – tette hozzá. Az önkormányzat korábban is pályázott, akkor négymilliárdot kértek, de csak 40 milliót kaptak – emlékeztetett.

Addig a 18 iskola és a 12 szociális intézmény maga oldja meg az étkeztetést a többi között helyi vállalkozók bevonásával. A költségeket az önkormányzat állja abból a keretből, amelyből a szolgáltatást felfüggesztő HunGastot is fizették volna – tette hozzá.

A 18 iskola közül 16-ban van meleg étel, egy helyen a hideg étkeztetést tudják megoldani és egy olyan hely van, ahol csak a szociálisan rászorulókat képesek ellátni. A 12 szociális intézmény is egyénileg oldja meg az étkeztetést, segítség, hogy a HunGast mindegyik helyen rendelkezésre bocsátotta a konyhát és az ebédlőt – tájékoztatott a szóvivő. A tapasztalat egyébként az, hogy ha helyben készülnek az ételek, olcsóbban lehet kijönni – tette hozzá.

A református szeretetszolgálat közben pénteken bejelentette, hogy április első két hetében három szociális intézményben 360 bennlakónak biztosítja az ebédet, összesen 3,5 millió forint értékben.

A Pest Megyei Önkormányzat tartozása meghaladja a 600 millió forintot – állította a HunGast, amikor március elején felfüggesztette a közétkeztetési szolgáltatásokat a megyében. Az önkormányzat 154 millió forintos tartozást halmozott fel januárban, és ezen felül 450 milliós elmaradásuk is van, igaz ez utóbbira megállapodást kötöttek a HunGasttal, hogy az összeget augusztus 31-ig kell kifizetniük.

A szolgáltató döntése összesen 18 intézmény 2872 tanulóját és 12 szociális intézmény 1724 bennlakóját érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik