Belföld

Élőlánccal tiltakoznának a paksi bővítés ellen

Egy szervezet szerint a japán események ismét emlékeztetnek arra, hogy "az életünk, a jövőnk túl fontos ahhoz, hogy tudósok és politikusok döntsenek róla".

Nyílt vitát és népszavazást követel Paksról az Élőlánc Magyarország. A szervezet elnökségének a Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint online szavazást kezdeményez arról, hogy az Országgyűlés mondjon le Paks bővítéséről. Az aláírásokat a www.elolanc.hu honlapon online gyűjti.

“Egyetért-e Ön azzal, hogy ne bővítsék a paksi atomerőművet és ne építsenek Magyarországon új atomerőművet?” Ez az a kérdés, amelyre az Élőlánc Magyarország szavazásán válaszolni lehet. A szervezet szerint a Japánban zajló események ismét ráirányítják a figyelmet arra, hogy “az életünk, a jövőnk túl fontos ahhoz, hogy tudósok és politikusok döntsenek róla”. “Tragikomikus azzal nyugtatni a közvéleményt, hogy nem következhet be még egy Csernobil. Egy századakkora Csernobil is túl sok” – írja az Élőlánc, majd azzal folytatja: “elegünk van a felelőtlen tudósok és illetékesek naponta változó hazudozásaiból.

A szervezet azt írja, nem akar pánikot kelteni, de a tényekkel szembe kell nézni: Magyarországon is előfordulhat akár 7-es erősségű földrengés, Paksot pedig bombatalálat érheti. Ezért sürgeti az Élőlánc, hogy az országgyűlés változtassa meg elvi döntését Paks bővítéséről és az élettartam meghosszabbításáról. Az Élőlánc szerint az erőmű biztonsági felülvizsgálata után legfeljebb az élettartam meghosszabbításáról lehet szó, ez lehetővé tenné a felkészülést a bezárás utáni időszakra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik