Belföld

Belvíz: másodfokú a riasztás

A szabolcsi térségben tegnap átlagosan 10-20 milliméter eső esett.

Másodfokú készültséget rendeltek el Felső-Szabolcs harmadik belvízvédelmi vonalán is – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese pénteken az MTI-vel. A térségben előző nap átlagosan 10-20 milliméter eső esett, amely növelte a csatornák vízszintjeit – mondta Kató Sándor.

Tájékoztatása szerint korábban Felső-Szabolcs két védvonalán léptették életbe a másodfokú belvízvédelmi riasztás, amelyet most kiterjesztettek a harmadik szakaszra is. Ezen kívül a Szamos-Krasznaközben kell fenntartani elsőfokú készenlétet, ahol a szivattyúk ez eddigi szakaszos működésről folyamatos üzemre állnak át a hétvégén.

A csapadék kisebb vízszintemelkedéseket okozott a térség folyóin, de árvízvédelmi készültséget sehol sem kell majd elrendelni – mondta a védelemvezető-helyettes.

A belvízzel elöntött területek nagysága a februári 400-ról 285 négyzetkilométerre csökkent, ám a becslések szerint az elöntés a további esőzések hatására várhatóan nőni fog. Kató Sándor hozzátette: a térségben tizenhárom önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, Dombrád kivételével mindenütt másodfokú a riasztási szint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik