Belföld

Szájer a Fidesz-KDNP nyitottságáról

A kisebbségi ombudsman egyelőre folytathatja tevékenységét.

A Fidesz-KDNP nyitott arra, hogy a nemzetiségek és népcsoportok véleményének figyelembe vételével módosítsa az alaptörvény tervezetét – közölte Szájer József. A nemzeti konzultációs testület vezetője ezt azután mondta, hogy a magyarországi kisebbségi önkormányzatok vezetőivel tárgyalt.

Szájer József közölte, a megbeszélésen elhangzottak alapján készülő módosítási javaslatokról újból egyeztetni fognak a kisebbségi önkormányzatokkal, és ha megállapodnak, azokat az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság terjesztheti be a parlamentnek. A lehetséges módosítások között említette, hogy a kisebbségi törvény visszakerüljön a sarkalatos törvények közé.

A kormánypártok garanciát vállalnak arra, hogy Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa mandátumának lejártáig folytathatja tevékenységét – közölte Szájer József. Az új alaptörvény tervezete egységesítené az ombudsmani hivatalt, így az alapvető jogok biztosának lennének helyettesei, köztük a jelenlegi kisebbségi ombudsman. A változást az állampolgárok jogbiztonságával indokolta Szájer József, mondván, így nem kell attól tartaniuk, hogy ügyeiket “tologatják” a hivatalon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik