Belföld

Kormánytag nem vesz részt az alkotmányozási vitában

A március 15-i határidőig két alkotmányjavaslat érkezett az Országgyűléshez.

Csak azok a kormánytagok vesznek részt az új alkotmány március 22-én, kedden kezdődő parlamenti vitájában, akik parlamenti képviselők is, a többiek nem. Az új alaptörvény zárószavazása várhatóan április 18-án, hétfőn lesz. Ez idő alatt más előterjesztést nem tárgyal a parlament.

A március 15-i benyújtási határidőig két alkotmányjavaslat érkezett az Országgyűléshez, a Fidesz-KDNP képviselőinek, valamint a független Szili Katalinnak az indítványa. Ezekről a Ház együttes általános vitát tart majd.

Magyar Köztársaságnak nevezné az országot, kétkamarás parlamentre tesz javaslatot a Szociális Unió alkotmánytervezete, amit Szili Katalin nyújtott be. A független képviselő elmondta: alternatívát akarnak kínálni az alkotmányozás folyamatához, hogy az Országgyűlésben valódi vita legyen.

A független képviselő a fő elemek közül kiemelte a lakhatás biztonságának megfogalmazását. „Az alapjogok és kötelezettségek között a jövő generáció kérdései, az egészséges környezet védelme és az egészség biztosításának a kérdéskörei is nagy súllyal esnek latba” – tette hozzá.

A házbizottság ülésén nem lett meg a szükséges többség ahhoz, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosításról már ma döntsön a parlament, így csak a módosító javaslatokról határoznak a képviselők, az előterjesztés zárószavazása pedig az alkotmányozás befejeztével, április végén lehet – közölte Altorjai Anita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik