Belföld

Schiffer szerint az alkotmányozás egy cirkusz

Az LMP-s politikus szerint a lényegről terelik el a figyelmet.

Schiffer András “ez egy felelőtlen politika. Arról szól, hogy a választók ne a megszorításokkal vagy azzal foglalkozzanak, hogy egy centralizált demokrácia kiépítése zajlik”. A Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője úgy véli: az új alkotmánynál sokkal jobban érinti az emberek mindennapjait, hogy olyan gazdaságpolitika készül, amely két éven belül több ezer milliárd forintos forráskivonást eredményez a jóléti szférából.

Schiffer András megjegyezte, az LMP szerint amúgy sem állnak fenn a demokratikus alkotmányozás feltételei, mert a folyamathoz egyetértésre, mély társadalmi konszenzusra volna szükség. A párt ezért javasolja, hogy az alaptörvényt jövőre népszavazás erősítse meg, vagy a 2014-ben megalakuló országgyűlés döntsön róla. “Emellett úgy látjuk, nem lehet asszisztálni egy olyan típusú alkotmányozási törekvéshez, amely valójában egy pillanatnyi parlamenti többség hatalmát betonozza be” – tette hozzá.

A frakcióvezető megjegyezte: az LMP a lehető legszélesebb körben szeretné ismertté tenni saját alkotmánykoncepcióját. Elmondta, hogy a párt a hatályos alkotmány módosításával képzeli el a túlsúlyossá vált miniszterelnöki hatalom korlátozását, a közszolgáltatások, a stratégiai nemzeti vagyon elherdálásának megakadályozását, a természeti erőforrásokhoz való egyenlő hozzáférést és a jövő nemzedékek jogainak biztosítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik