Belföld

A jobbik meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot

Az ellenzéki párt azt szeretné, ha 2012. április elsejéig nem lehetne végrehajtást kezdeményezni.

A Jobbik olyan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, amely fokozott védelmet jelentene a kilakoltatás ellen. Az ellenzéki párt azt szeretné, ha 2012. április 1-jéig nem lehetne végrehajtást kezdeményezni, az adósok lakóingatlanának kiürítése a 2012. május 1-je utáni időszakra tolódna.

A Jobbik attól tart, hogy a kilakoltatási moratórium közelgő lejárta után sok család kerül az utcára. Különösen nagy a teher azon családokon, amelyeknél egyik, vagy akár mindkét szülő elvesztette munkáját. Nekik a napi megélhetéshez szükséges, élelemre költendő pénzt is gond előteremteni, nemhogy az egyre növekvő hitelek fedezetét.

Elfogadhatatlan, hogy a válságot előidéző bankok panaszkodnak magyar adósaikra, akiket “többszörösen átvertek és kiszolgáltattak a nemzetközi spekulációnak” – mondta korábban a határozati javaslat egyik előterjesztője, Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik egyébként a “spanyol modell” bevezetését támogatná. Az alapján a hitelt rendezettnek kellene tekinteni már akkor is, ha az adós tartozása 80 százalékát törleszti. A párt a végrehajtási jutalékot is maximalizálná, hogy a végrehajtó ne legyen érdekelt az ingatlan megszerzésében.

A kormány egyébként korábban azt ígérte, április után sem lesznek kilakoltatások. Egyetlen családot sem lehet utcára tenni azért, mert nem bírja kifizetni a megemelkedett lakástörlesztést – közölte a minap a miniszterelnök szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik