Belföld

Médiatörvény: az államtitkár szerint az EU magával vitázik

Az Európai Parlamentnek (EP) innen kezdve az Európai Unióval és annak biztosával van vitája - mondta a HírTV Rájátszás című műsorában csütörtök este Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár, arra reagálva, hogy az EP megszavazott egy, a magyar médiatörvényt kifogásoló határozatot.

Az államtitkár azt mondta, hogy a testület gyakorlatilag az ellen a megegyezés ellen szavazott, ami Neelie Kroes biztos kijelentése szerint is minden szempontból megnyugtatóan rendezi azokat a kérdéseket, amelyeket korábban a bizottság felvetett. Közölte, hogy a határozat alapján úgy látszik, alapvetően egy olyan médiaszabályozást kérnek számon Magyarországon, “amely az egész Európai Unióban nem létezik”.

Dunja Mijatovics, az EBESZ médiaügyi ombudsmanjának kritikáira reagálva azt mondta, egyértelműnek látja, hogy a biztos által megfogalmazott kitételek és kritikák “saját bevallása szerint is egy politikai álláspontot, politikai értékrendet képviselnek”. Kijelentette, hogy egy olyan értékrendnek próbálják megfeleltetni a magyar médiatörvényt, amelyik Európában sehol nem érvényesül, “vagy legalábbis abban a tiszta formában, ahogy ők szeretnék elérni, semmiképpen”.
Arra a kérdésre, hogy mi lesz a EP szavazásának következménye, azt felelte, hogy ezeknek a határozatoknak nincsen semmilyen jogi kényszerítő ereje. Hangsúlyozta, hogy már rögzítették azokat a változtatásokat, amelyeket az Európai Unió, illetve az Európai Bizottság kért, ezért a maguk részéről befejezettnek tekintik az ügyet. Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a médiatörvény körüli vita a továbbiakban nem nyomja rá a magyar elnökségre a bélyegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik