Belföld

Gyurcsány: kormánynak és ellenzéknek is próbája lesz a tandíj

A volt miniszterelnök rávilágít, hogy a jelenlegi kabinet korábban elutasította a tandíjat, viszont ezt most az ellenzék is megtehetné.

Gyurcsány Ferenc szerint a felsőoktatási tandíj esetleges bevezetése politikai kihívás a kormánynak és az ellenzéknek is. A kormánynak azért, mert ellenzékben annak idején “elutálta” a tandíjat, a szocialistáknak pedig azért, mert annak idején javasolták a tandíj bevezetését, ellenzékben azonban népszerűséget keresve “csípőből elutasíthatnák”. A kérdés egyaránt próbája lesz a kormányzati és az ellenzéki felelősségnek – olvasható a volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében.

A volt kormányfő szerint a megoldás az lenne, ha a felsőoktatásban ingyenessé tennék az első évet, a második évtől azonban a legjobbak a képzés költségeit fedező, sőt a megélhetést is fedező ösztöndíjat kapnának. Véleménye szerint a mai intézményfinanszírozást kettős finanszírozásúvá kellene alakítani: a pénz egy részét továbbra is az állami felsőoktatás intézményei kapnák, de belépne a közvetlen hallgatófinanszírozás is. Az állam a neki szükséges szakokon tanuló legjobb diákoknak adna ösztöndíjat, függetlenül attól, hogy azok állami vagy alapítványi, egyházi iskolába járnak-e – írja a Facebookon Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik