Belföld

Ötezerért pofoztatnák a gyereket

Felfedte titkát az a honlap, amely néhány ezer forintért fizikai fenyítést ígért a rosszcsont nebulók részére. A médiahackkampány szolgáltatását több szülő komolyan vette. A gyermekek bántalmazása mindennapos Magyarországon.

Néhány hete írtuk meg az fn.hu-n, hogy egy olyan cég borzolja a szülői, pedagógusi kedélyeket, amely „szolgáltatásként, szakszerűen, megfelelő engedélyek birtokában” testi fenyítést hajt végre a kiszemelt fegyelmezhetetlen gyerekeken. A ‘Clean Hands Hungary’ nevű álszervezet honlapja szerint egy egyszeri fenyítés (kisebb pofonok, hideg zuhany, esetleg lekötözés) 5-10 ezer forintot kóstált, a komolyabb beavatkozások megrendelésére mélyebben kellett volna a szülőknek a zsebükbe nyúlniuk.

Mint kiderült, jól gyanítottuk, az egész csak átverés volt, egy médiahack. A január óta üzemelő tisztakezek.hu hivatalosan is felfedte titkát, és „Új tartalom, új üzenet” szlogennel az Országos Gyermekvédő Liga népszerűsítését szolgáló oldallá vált, ahol természetesen elmagyarázzák a médiahackkel kapcsolatos tudnivalókat is.

A rendőrséghez is eljutott

A liga elnökétől, Matusek M. Zsuzsannától megtudtuk, hogy őket, a már futó médiahackhez beérkezett levelek feldolgozásához kérték fel február 12-én. „Addig mi sem tudtunk az egészről semmit, s bár gyanítottuk, hogy csak átverés, fel voltunk háborodva a kezdeményezésen. A gyermekjogvédők kapcsán az ombudsmanig is eljutott a honlap tartalma, de állampolgári bejelentés miatt a rendőrség is bekapcsolódott az ügybe“ – mondta Matusek.

A médiahack ötlete Nagyfügedi Gergelytől eredt, aki egy kisebb reklámcégnek készít társadalmi célú hirdetéseket. Januárban indította a tisztakezek.hu-t, ami Matusek M. Zsuzsanna szerint túl nagyot szólhatott, s ezért kereste meg az OGYL-t. (Közel 50 levél érkezett a megadott e-mail címre, és rengetegen, mintegy 70 ezren kattintottak az oldalra egy hónap alatt.) Megállapodtak, hogy a liga segít neki feldolgozni a leveleket és írnak egy esszét a tapasztalatokról.

Volt, aki dolgozni akart a „cégnél“

„Sajnos a levelek között találtunk olyat, amelynek írója komolyan vette az abszurd szolgáltatást, aki elakadt a gyermeknevelésben s kétségbeesésében segítséget kért az álszervezettől. Hozzáteszem, olyan levéllel eddig nem találkoztunk, amely konkrétan megrendelte volna a testi fenyítést. De az is megdöbbentő, hogy volt érdeklődő. A levélírók többsége rájött hogy médiahackről van szó, és volt olyan is, aki felháborodva írt, illetve az iránt érdeklődött, hogy van-e nevelői felvétel. Csak bízni tudok abban, hogy a munkanélküliségnek köszönhető ez a megkeresés és nem a pedagógus habitusáról tesz bizonyságot“ – mondta el kérdésünkre az elnök.

A liga ezt a fajta humorizálást mélységesen elítéli, mondván vannak dolgok, amivel nem viccelünk – mondta Matusek M. Zsuzsanna, majd hozzátette „Gergely honlapja, nagyon nem etikus, de nem büntetendő.“ Az OGYL azért állt mégis a kezdeményezés mögé, mert úgy gondolják, minden eszközt fel kell használni, hogy a gyermekbántalmazást a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le az országban. „Nem volt könnyű döntés, de meg kellett tennünk, hogy elejét vegyük a további károknak, mert ha valaki nem jön rá, hogy ez egy átverés, akár legalizálhatja is számára az esetleges gyermekbántalmazást, mondván, ha ezt egy szervezetnek szabad, akkor nekem otthon miért ne volna az.“

Vállalták, hogy a felhívásra jelentkező szülőket megkeresik, és felajánlanak nekik pedagógiailag-pszichológiailag alátámasztott valódi (és törvényes) segítséget.

A „szolgáltatás“ igénybevétele is bűncselekmény

Hozadéka még az együttműködésnek, hogy ezáltal is beszélünk a gyermekbántalmazásról, ami sajnos nagyon gyakori hazánkban, s bár törvény bünteti, de a társdalomban majdhogynem elfogadott és bevett gyakorlat. Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a – legsúlyosabbnak számító – fizikai erőszak, hanem a lelki bántalmazás, és az elhanyagolás (amikor egy gyerek nem kap enni, nincs tisztába téve, vagy nincs rendesen az időjárásnak megfelelően felöltöztetve, s a többi) is a gyermekbántalmazás kategóriába tartozik.

Matusek M. Zsuzsanna azt is elmondta, hogy ha valaki komolyan igénybe akarta volna venni a „tisztakezek.info szolgáltatásait“, az már bűncselekmény lett volna. Az önmagát megvédeni nem tudó személy ellen (például a 12 éves kor alatti gyermek ellen) ugyanis már a bántalmazásra utaló magaratás is bűncselekmény. Az OGYL része a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, tehát ha ilyet tapasztaltak volna, akkor a rendőrségen és az illetékes gyermekjóléti szolgálatnál be kellett volna, illetve, be kell jelenteniük.

„Kellő mértékű fizikai erő felhasználása”

„Célkitűzésünk a bizonyítottan hatékony és a személyiségre destruktívan nem ható fizikai fenyítés újraszocializálása, családok és közösségek nevelői segítése. Sok közösség és család, bár belátja a fizikai fenyítés hatékonyságát, de nem meri vagy nem kívánja alkalmazni azt” – szólt a nagy felháborodást keltő honlap eredeti bejelentkezése. Megtalálhattuk a felkínált szolgáltatások leírásait és árait is. E szerint zabolátlan gyermekünknek megrendelhettünk egyszeri, fizikai fenyítést több formában (kisebb pofonok, óvatos megrázás vagy hideg zuhany, arcmosás, esetleg lekötözés) 5-10 ezer forintért.
Kérhettük ezen kívül a Jelenlét vagy a Kísérés nevű szolgáltatást is. Az előbbi esetben „hosszabb időre az egyén lakásán tartózkodik a csoportunk által kiküldött nevelő. Extrém esetekben szükség lehet a folyamatos jelenlétre, illetve a több hónapos szakképzésének köszönhetően helyes és mértékletes fizikai fenyítésre”.

A Kísérés lényege pedig, hogy „többhavi szakképzést végzett szakembereink egyike felkeresi Önöket és kellő mértékű fizikai erő felhasználásával a célszemélyt a megfelelő célállomásra juttatja. (Legyen ez oktatási intézmény, egészségügyi központ vagy bármely a javulását vagy fejlődését szolgáló célállomás)”. E két utóbbi szolgáltatás árairól külön árajánlatot kellett kérni.

A honlapon volt tudományos magyarázat, gyakori kérdések-rovat, feltüntették „a magyar szervezet munkatársait”, hivatkoznak egy nemzetközi díjra is.

“Ez nem vicc”

Nagyfügedi Gergely nem mindenben ért egyet a Matusek Zsuzsával. Mint az fn.hu-nak elmondta, a kampány egy tudatosan tervezett társadalmi célú hirdetés volt. Kis reklámcége főnökével és egy rádió főszerkesztőjével minden lépést átrágtak a kezdetektől. Azt is, hogy a portál végül melyik szervezetté alakuljon át. „Egyébéként először az UNICEF-et céloztuk meg, de mivel Zsuzsa és a Liga olyan készséges volt nem is kerestem tovább, az ő javukra alakult át az oldal.”

Az ötletgazda – utalva Matusek Zsuzsa kijelentésére, hogy ez egy vicc, és ő ezt a fajta humorizálást mélységesen elítéli – kijelentette, hogy szó sincs viccről. „Nem vicceltem! Egy percig sem! A tisztakezek.info kezdeti stádiuma egy médiahack volt, mögötte sokórányi gondolkodás és koncepcionális tervezés állt. A jelenlegi megjelenése pedig a végeredmény. Az egész művelet pedig egy lefutott TCR (Társadalmi Célú Reklám) kampány, ami komoly társadalmi problémára világít rá.”

Kifejezetten sérelmezi Nagyfügedi a liga elnökének azt a kijelentését, hogy „a honlap, nagyon nem etikus, de nem büntetendő”, mondván ez arra utalhat, hogy ő maga nem etikus. Az eddigi munkái – például a dohányzás ellenes kampány, a „tanuljunk meg úszni”- kampány mind ennek ellenkezőjét mutatja – véli Nagyfügedi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik