Belföld

Orbán költészetet visz az alkotmányozásba

A nemzeti hitvallásnak nevezett preambulumtól a globális felelősségig.

Az Origo információi szerint az új alkotmány fideszes tervezetének “emelkedett hangvételű” bevezetőjén személyesen Orbán Viktor és kommunikációs csapata dolgozik. Az internetes hírportálnak névtelenséget kérő fideszes és kormányzati források azt mondták: nemzeti hitvallást az alkotmány többi részétől elkülönítve írják, mert az “nem jogi munka”. A Fidesz vezetőségének egyik tagja úgy fogalmazott, hogy “ez már a költészet műfaja”, és tudomása szerint a miniszterelnök felügyeli a kidolgozását.

Az alkotmány előkészítése a végéhez közeledik, a szövegező bizottság elnöke holnap terjeszti a Fidesz-KDNP frakció elé a dokumentum szövegét. Szájer József az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, a végső változat megfogalmazásakor figyelembe vették a visszaküldött lakossági kérdőíveket, a különböző társadalmi csoportoktól érkező észrevételeket is.

Szájer József azt javasolja, hogy az új alaptörvényben Magyarország szerepeljen a Magyar Köztársaság helyett. „Talán van érzelmi töltete is ennek, hiszen a Magyar Köztársaság közjogi jellegű szóhasználat, amit talán nem mindenki ugyanazzal a szeretettel használ, mint azt a szót, hogy Magyarország.” – indokolta véleményét a szövegező bizottság elnöke.

Gulyás Gergely az InfoRádióban ugyanakkor azt mondta, hogy bizottsági módosító indítványok formájában terjesztik majd az Országgyűlés elé az állampolgárok alkotmányozásról szóló elképzeléseit. Az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke azt mondta, hogy Schiffer András LMP-s frakcióvezető javaslatára került be a tervezetbe az, hogy az államfő feloszlathatja a parlamentet, ha az meghatározott ideig nem tudja elfogadni a költségvetést.

Szili Katalin, aki a nemzeti konzultációs testület tagjaként szintén részt vesz az új alaptörvény készítésében, úgy fogalmazott: a környezetvédelmet állampolgári kötelezettségként szükséges megjeleníteni. Mint a Világgazdaságnak mondta, az alkotmányba bele kellene foglalni az ivóvíz, a termőföld, a tiszta levegő, a biológiai sokféleség és az élővilág védelmét, ami szavai szerint egyben globális felelősségvállalást is jelez.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szájer: finisben az alkotmány-előkészítés (MR1-Kossuth Rádió)
Mit tartalmaz az új alkotmány tervezete? (Inforádió)
Orbán szűk csapatával dolgozik az alkotmányterv titkos részén (Origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik