Belföld

Már nem összeférhetetlen a KDNP-alelnök

A Csongrád Megyei Önkormányzat összeférhetetlenség miatt azonnali hatállyal megszüntette Kalmár Ferenc (KDNP) minden felügyelőbizottsági tagsági viszonyát. Az összeférhetetlenséget maga az országgyűlési képviselő jelezte hivatalos úton az önkormányzatnak.

Az önkormányzat közleményében kifejtette: az eddig kifizetett tiszteletdíjakat Kalmár Ferenc önként, maradéktalanul és visszamenőleg visszafizeti, a jövőben pedig semmilyen felügyelőbizottsági tisztséget nem tölt be megyei tulajdonban működő gazdasági társaságoknál. Kedden a Blikk arról írt, hogy Kalmár Ferenc a képviselő a Csongrádi Rendezvényház Kht.-től felügyelőbizottsági tagként havi 40 ezer forintot kapott, a szintén állami tulajdonú Nagyfa-Alföld Kft.-től pedig havi 56 ezret a felügyelőbizottság elnökeként. A lap állítása szerint mindez törvénytelen, mert szerintük a képviselő csak egy tagság után részesülhet javadalmazásban.
A KDNP kedden ugyanakkor azt közölte, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény azt rögzíti: “Egy természetes személy legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött vezető tisztségviselői megbízatás, valamint legfeljebb egy köztulajdonban álló gazdasági társaságnál betöltött felügyelőbizottsági tagság után részesülhet javadalmazásban.” A képviselő csupán élt a törvény adta lehetőséggel, jogsértést nem követett el, hiszen egy vezetői és egy tagsági megbízatás nem ütközik törvénybe – zárult a kisebbik kormánypárt keddi állásfoglalása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik