Belföld

Kolláth: “politikai blődli” a Fidesz-alkotmány

Az alkotmányjogász szerint a ma bemutatott egy "minden elemében elhibázott koncepcióból született szerencsétlen tervezet".

Az új alkotmánytervezet Kolláth György szerint egy “Orbán pátens”, egy az abszolút hatalom által kiadott törvényerejű rendelet. Az alkotmányjogász a Független Hírügynökségnek azt mondta a szerdán nyilvánosságra került dokumentumról, hogy az egy minden elemében elhibázott koncepcióból született szerencsétlen tervezet, egy “politikai blődli”.

Kolláth György szerint történelmietlen például az irat egyik alapvetése, miszerint szakítanak a múlttal, érvénytelennek tekintik az 1949-es alkotmányt, amely alapját képezte az eddigi alaptörvénynek, és 1990-től kezdik az időszámítást. A szakember szerint a köztársaság kikiáltása, 1989. október 23-a óta negyvenszer módosították a ’49-es alkotmányt és minden ilyen alkalommal legitimálták is azt. Hozzátette: a mostani tervezetben ráadásul számos elemet átemeltek, és “ami jó van benne az régi, ami rossz az új”.

Az alkotmányjogász felhívta arra is a figyelmet, hogy a tervezet ellentmondásra épül, hiszen jogilag Magyarországot köztársaságként határozza meg, gyakorlatilag azonban a ‘”köztársaság kulisszái között a császárság torzói épülnek”. Kolláth György szerint ezt támasztja alá például az is, hogy a címből is kihagyták a köztársaság szót, Magyarország Köztársaságának Alkotmánya helyett az új alaptörvény-tervezetet Magyarország Alkotmányaként mutatták be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik