Belföld

Balsai visszavágott a bíráknak

Változhat az igazságszolgáltatás szervezeti felépítése.

A fideszes Balsai István szerint szokatlan és szerencsétlen, ha a jogalkalmazó szerv, a bíróság beleszól a törvényhozási folyamatba. A tegnap elfogadott semmisségi törvény előterjesztője ezzel reagált a jogszabályt ért kritikákra.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta: szokatlan, hogy a törvényhozás folyamatába beleszól a jogalkalmazó szerv, mégpedig a nyilvánosság fórumán. “Szerencsétlennek nevezték a törvény megoldását. Én úgy gondolom, az a szerencsétlen, hogy ha (…) a bírósági szervezet bármilyen pozícióban lévő tagja a törvényhozás folyamatába ily módon kíván befolyást szerezni” – közölte.

A politikus szerint a semmisségi törvény végrehajtásának biztosítéka a bírósági szervezet, de azt az Országgyűlés is megfelelően kontrollálni tudja, hiszen “a jelenleg még funkcionáló Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban” több parlamenti képviselő is helyet foglal.

Valószínű, hogy megváltozik a tizenöt évvel ezelőtt bevezetett igazságszolgáltatási szervezeti felépítés, de ez nem érinti a bírói függetlenséget – mondta. Balsai István szerint az alkotmányozási elképzelések alapján lehetségesek bizonyos változtatások az igazságszolgáltatással kapcsolatos állami részvételt illetően. Hangsúlyozta azonban, ezek jelenleg még elképzelések.

Előzőleg az igazságügyi tárca államtitkára cáfolta, hogy idegen lenne a jogállamiságtól a semmisségi törvény. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a 90-es évek elején is születtek hasonló törvények, azok az 1950-es, 1960-as években politikai bűncselekmények címén hozott ítéleteket semmisítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik