Belföld

Annyi a korkedvezményes nyugdíjnak?

Már a jövő héten fel akarja függeszteni a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét a kormány.

Ezt a Klubrádiónak mondta a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Bárdos Judit azt mondta, ez már a folyamatban lévő ügyeket is érinti. A szakszervezet úgy tudja, a javaslat egyéni képviselői indítványként kerül a parlament elé, így kikerülhető az egyeztetési kötelezettség.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője a Klubrádiónak elmondta, ha egyik napról a másikra megszűnnek a kedvezmények, ágazatok fognak meghalni. Székely Tamás elmondta: április 9-ére demonstrációra készülnek a fővárosban, ahol a nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen tiltakoznak. Elfogadhatatlanak tartják, hogy csak az öregkori nyugdíjkorhatár elérésekor mehet el mindenki nyugdíjba, hisz sok olyan munkavállaló van, aki olyan egészségkárosító hatásoknak van kitéve, hogy kérdéses, hogy megéri-e a nyugdíjkorhatárt.

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete azt kezdeményezi, hogy vegyék le a napirendről a korkedvezményes nyugdíj teljes megszüntetésének tervét, és kezdjenek tárgyalni egy kompromisszumos megoldásról. Vincze Tibor, az érdekképviselet elnöke emlékeztetett rá, hogy ez a társadalom érdeke, ha erős rendvédelmi szervekkel akarja fenntartani a közbiztonságot.

“Kollégáink nagyon nagy várakozással tekintettek a korábbi ellenzéki, jelenleg kormánypárti szakpolitikusokra, akik azt ígérték, hogy a rendészeti dolgozóknak nem a nyugdíjazásuk lehetőségét kell csorbítani, hanem olyan egzisztenciát, életpályamodellt kell kialakítani, melynek kapcsán a nyugdíjazási lehetőség nem motivációs tényező” – emlékeztetett Vincze Tibor.

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint a jelenlegi korkedvezményes nyugdíjrendszert az észszerűség és a szakmai elvek megtartása mellett lehet csak változtatni; a változtatás előtt egyeztetéseket kell tartani. Az érdekvédők szerint a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott változtatási tervezet jelen írásos formájában nem értelmezhető.

AJÁNLOTT LINK:

Gondok a politikusokra szabott nyugdíjszabályokkal (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik