Belföld

Szigorúbban vizsgálhatják a diszkókat

A West Balkán-tragédia hatására módosított a tűzvédelmi törvényen az Országgyűlés.

A tűzvédelmi ellenőrzések szigorításáról döntött hétfőn az Országgyűlés a West Balkán nevű fővárosi szórakozóhelyen január közepén történt tragédia hatására.

A képviselők egyhangúlag, 360 igen szavazattal fogadták el a tűz elleni védekezést, valamint az épített környezet alakítását szabályozó törvény módosítását.

A parlament döntése értelmében a jövőben be kell jelenteni az épületek, illetve egyéb területek 15 százalékosnál nagyobb kapacitásváltozását. A hatóságok ez alapján tűzvédelmi ellenőrzést végezhetnek, a bírság és késedelmi pótlék pedig adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

A különböző dokumentációk benyújtását előíró jogszabály-módosítások emellett azt is lehetővé teszik, hogy az építésügyi hatóságok szélesebb körben vizsgálhassák az épületek építészeti és műszaki állapotát.

A törvényváltozások a kihirdetésüket követő nyolcadik napon lépnek hatályba.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyről kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét január 15-én. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddig nyolc ember ellen tett vádemelési javaslatot. A kormány a történtekre reagálva hatósági engedélyhez kötötte a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik