Belföld

Elemzők: még nem éledt fel az MSZP

Politológusok szerint a párt hétvégi eredményének egyelőre kicsi a jelentősége, abból hosszú távú következtetéseket nehéz levonni.

Egyelőre nem lehet trendfordulóról beszélni a Magyar Szocialista Párt esetében, ehhez még szükség van arra, hogy a párt további időközi választásokon is jól szerepeljen és lehetőleg nem hagyományosan baloldali városokban – vélik elemzők, akiket a Független Hírügynökség kérdezett meg. Dunaújvároson a szocialista jelölt nyerte vasárnap az időközi önkormányzati képviselő-választást, és Pápán is nőtt az MSZP-s szavazók száma, bár ott a Fidesz jelöltje végzett az élen a polgármester-választáson. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a hétvégi eredmények alapján trendfordulóról beszélt.

Kiszelly Zoltán politológus szerint trendfordulóról általában akkor szokás beszélni egy párt esetében, ha a közvélemény-kutatásokban legalább 3 hónapon át kimutatható a támogatásának növekedése. Itthon a helyi választásokat 2006 óta rendre a Fidesz nyerte, Pápa inkább jobboldali, Dunaújváros pedig baloldali város – ezt a három tényezőt is figyelembe kell venni a hétvégi eredmények értékelésekor. Az MSZP mostani teljesítménye nem tekinthető trendfordulónak, de fontos állomásnak igen. Az eredmények azt mutatják, hogy a Fidesz-szavazók aktivitása továbbra is magas, az MSZP szimpatizánsaié pedig emelkedett. Április 10-én Budapesten, Zuglóban lesz időközi választás, akár ez is fontos lehet az MSZP számára – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint sem beszélhetünk egyelőre trendfordulóról az MSZP esetében. A párt pápai és a dunaújvárosi eredményének egyelőre kicsi a jelentősége, abból hosszú távú következtetéseket nehéz levonni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a részvétel mindkét városban hagyományos alacsony volt, valamint hogy helyi, nem parlamenti pozíciók sorsa dőlt el. Trendfordulóról akkor lehetne szó, ha az MSZP olyan városokban tudna fordítani, amelyek nem hagyományosan baloldaliak – tette hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik