Belföld

“Ha pénz jön Brüsszelből, akkor mindenki roma, ha a rendőrség, akkor meg senki”

Balog Zoltán szerint ez nem maradhat így.

Balog Zoltán az MTI-nek adott interjúban beszélt az etnikai alapú adatgyűjtés hiányának problémájáról. “Azt, hogy ki a roma, Magyarországon sokszor nem az adott ember dönti el, hanem a külvilág. Kicsit többet járt szoláriumba, akkor már lehet, hogy lecigányozzák, de az is lehet, hogy nem látszik rajta, miközben ez az identitása” – mondta. Van egy mondás: “Ha pénz jön Brüsszelből, akkor mindenki roma, ha meg a rendőrség jön, akkor senki.” Ez nem maradhat így – mondta a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Felidézte: a 2001-es népszámláláskor 190 ezren vallották magukat cigánynak az országban, miközben feltehetőleg számuk akkor 600 ezer körül volt, ma pedig a kutatók 7-800 ezerre becsülik ezt a népességet. Szerinte a legutóbbi népszámlálás azért nem adott valós eredményt, mert csak egy identitásra kérdeztek rá. A 2011 őszi népszámláláshoz készülő kérdőívben viszont kettős etnikai identitást is meg lehet majd adni, így azt, hogy magyar cigány. Ezenkívül a nyelvhasználatra is rákérdeznek majd.

“Nekünk elemi érdekünk, hogy azoknak a tábora növekedjen, akik egyszerre vállalják a magyarságukat és a cigányságukat. Vannak viszont olyan pártok, amelyeknek elemi érdekük, hogy ez ne így legyen” – mondta, hozzáfűzve, ha a kettős identitás erősödik, csökkenhet az etnikai hátterű konfliktusok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik