Belföld

Szociális katasztrófától féltik a szabolcsiakat

Az ellenzéki párt szerint a közmunkaprogram visszavágása drámai következményekkel járt a térségben.

Az LMP úgy véli, “a közmunkaprogram megnyirbálása és az önkormányzatok kivéreztetése” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szociális katasztrófához fog vezetni. Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatja, hogy két képviselőjük, Kaufer Virág és Scheiring Gábor önkormányzati képviselőkkel, a záhonyi és a vásárosnaményi kistérség polgármestereivel, lakosaival találkozva azzal szembesültek, hogy a közmunkaprogram visszavágása a térségben drámai következményekkel jár.

A tavalyi 117 milliárd forint helyett idén legfeljebb 64 milliárd jut arra, hogy az önkormányzatok munkát adhassanak dolgozni tudó és akaró embereknek – ott, ahol a vállalkozások erre még nem képesek – írják, hozzátéve: az elvonás nincs tekintettel a hátrányos helyzetű régiókra sem, ahol az önkormányzat sokszor a legnagyobb vagy az egyetlen foglalkoztató.

Az LMP szerint a közmunkaprogram hosszú távon nem helyettesíti a valódi munkahelyteremtést, rövid távon azonban nélkülözhetetlen a túléléshez.

Úgy értékelik: a Fidesz-KDNP magára hagyja a leszakadó térségek önkormányzatait, másodrendű állampolgárokká fokozza le a hátrányos helyzetű régiókban élőket, akik nem jutnak hozzá az alapvető közösségi szolgáltatásokhoz és ezután az elemi létfeltételekhez sem.

Az LMP a szociális földprogram kiterjesztésében, a helyben és helyi piacra termelt élelmiszerek előállításában és feldolgozásában, az önkormányzati és lakossági energiagondok enyhítésében, valamint a szociális feladatok közösségi ellátásában látja a kiutat a “tarthatatlan helyzetből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik