Belföld

Nyomozás indulhat Juhász Ferenc ellen

Tovább gyűrűzik a HM-botrány: egy vallomás szerint Fapál László ötven százalékot kért a kenőpénzekből.

Nyomozás indulhat Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter ellen – írja a Magyar Nemzet. A honvéd tábornokok ügyében vizsgálódó katonai ügyészség szerdán juttatta el az ügyben keletkezett iratokat a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF). A KNYF tájékoztatása szerint a viszkisdobozban továbbított miniszteri kenőpénzekről nyilatkozó tábornok vallomása és más bizonyítékok felvetik legalább egy, mentelmi joggal rendelkező személy büntetőjogi felelősségét.

Ez nem minősül feljelentésnek, így a főügyészséget nem köti határidő a nyomozás elrendelésére, vagy elutasítására. A KNYF szóvivője, Fazekas Géza körülírni sem kívánta, hogy kinek a felelősségét vetik fel a katonai ügyészség nyomozásában keletkezett iratok, de a lap szerint nyílt titok, hogy Juhász Ferencről van szó.

A Magyar Hírlap szerint Oláh János, az ügyben szintén vádolt tábornok a katonai ügyészségen úgy vallott: Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium előzetes letartóztatásba helyezett volt államtitkára ötven százalékot kért a honvédségi kenőpénzekből. A vallomás szerint nem csak Fapál, hanem a kabinetfőnök, Zámbori Mihály is kapott a kenőpénzekből.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint Fapál először 2005-ben kapott pénzt, és 2006 nyaráig részesült juttatásban. A kenőpénzek összekötőjeként Nemes Dénest, a Zrínyi Kht. egyik vezetőjét nevezte meg vallomásában a tábornok.

AJÁNLOTT LINKEK:

Eljárás várhat Juhász Ferencre (Magyar Nemzet Online)
Ötven százalék volt Fapál része? (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik