Belföld

Hende: Magyarország hazudott a NATO-nak

Semmilyen fejlesztés nem történt tavalyig a 2006-ban elfogadott, tíz évre szóló haderő-fejlesztési terv keretében, ezért tavaly be kellett jelentenie a NATO-ban, hogy Magyarország addig hazudott - nyilatkozta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter a Duna Televízió reggeli műsorában azt is elmondta: “Jelenleg folyik annak a több ezer oldalnyi átvilágítási anyagnak az elemzése, amely külső szakértők bevonásával az elmúlt hónapokban létrejött – az anyagot egy jogász csapat tekinti át abból a szempontból, hogy a feltárt visszásságok közül melyek kívánnak büntetőjogi értékelést és vezetnek ilyen módon feljelentéshez” – nyilatkozta Hende Csaba honvédelmi miniszter arra a kérdésre reagálva, hogy a HM előző vezetése idejéből hány visszás vagy gyanús ügyletre bukkant a mostani vezetés.

Hende Csaba emlékeztetett: nagyon bonyolult dologról van szó, és közben végezni kell a tárcánál a jövőre irányuló munkát. “Az a fő feladatunk, hogy létrehozzuk, felépítsük a haza védelmére képes Magyar Honvédséget. Emellett azonban nem hunyhatunk szemet a haderő és a tisztikar becsületét alapvetően befolyásoló, és egyben az anyagi lehetőségeinket is nagymértékben csorbító bűnös cselekedetek felett” -szögezte le a tárcavezető.

Példaként hozta fel a minisztérium média-megjelenéséért is felelős Zrínyi Nonprofit Kft-t. A cég idén – már az új vezetés alatt – egyharmaddal kevesebb összegből gazdálkodik, mint tavaly, ráadásul több munkát végez el. Hende Csaba az előző időszakból a hátrányos szerződéskötés példájaként hozta fel a cégnél azt a harmincmillió forintos szerver-szolgáltatási szerződést, amit a kormányváltás után sikerült – ugyanolyan szolgáltatások mellett – egymillió forintos megállapodással kiváltani.

“Ilyen nagyságrendű hűtlen kezelésekről is szó van. Persze azt, hogy ebből a harminc millióból, ki kinek whisky-s dobozban, borítékban mit adott vissza, nem nagyon lehet nyomon követni; de hát ezért van a hűtlen kezelés bűncselekménye. Nem kell azt bizonyítani, hogy ezt nem sima hülyeségből csinálta valaki, hanem azért mert visszaosztottak neki egy kis pénzt az előnytelen szerződés fejében. A hűtlen kezelés törvényi tényállása tökéletesen alkalmas az ilyen nyilvánvaló, ám a vesztegetést magát nem bizonyító esetekben” – érvelt a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba emlékeztetett: Magyarországnak vannak NATO-beli kötelezettségei a hazai haderő fejlesztésére vonatkozóan. “Sajnos, az elmúlt nyolc év ebben a tekintetben is valódi mélyrepülés volt. Egyetlen kötelezettségünket sem vállaltuk, gyakorlatilag végig hazudtunk” – hangzott az interjúban.

A miniszter kijelentette: 2006-ban elfogadott az akkori kormányzat egy tíz éves haderő-fejlesztési tervet, amely 2010-re azt az eredményt mutatta, hogy nulla lépés és fejlesztés következett be az elmúlt négy esztendőben. “Be kellett tavaly jelentsem a NATO brüsszeli központjában – elég nagy szégyen volt -, hogy Magyarország eddig hazudott, reggel, éjjel, meg este, ugye; de most húzunk egy vonalat, és újra tervezünk. Ez a folyamat zajlik most, a főbb irányokat már ismerjük; elkészítettük azt a fegyveres védelmi tervet, amely az alapja a haderő-fejlesztési elgondolásnak is. Még idén pontosan le tudjuk tenni az asztalra, hogy mire van szükségünk, milyen beszerzésekre és fejlesztésekre” – érvelt a HM irányítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik