Belföld

Erdőt, utat, vasutat tarthatnak karban a közmunkások

A program keretében 5000 ember juthat álláshoz. A cél, hogy rendezett környezet fogadja a turistákat.

Az országos közfoglalkoztatási program keretében áprilisban vasúti-idegenforgalmi, közúti és erdészeti közmunkaprogram indul, amelyek összesen mintegy 5000 álláskereső számára biztosítanak majd munkalehetőséget – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Czomba Sándor kiemelte: a nemzetgazdasági tárca összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít az országos közfoglalkoztatási program támogatására. Ez az összeg a tavalyi 9700 fős átlaglétszámmal szemben több mint 17 000 álláskeresőnek nyújt nyolcórás, legalább a minimálbért biztosító foglalkoztatást.

Hozzáfűzte: a létszám folyamatosan emelkedik, ahogyan a szabadban végezhető munkák bővülnek, így az országos programban részt vevők száma a nyári hónapokban elérheti a 20-22 ezer főt is.

A részleteket ismertetve kifejtette: a vasúti-idegenforgalmi programban – amelynek keretösszege 2,3 milliárd forint – a tervek szerint 2000 embert foglalkoztatnak majd. A legfontosabb cél, hogy rendezett környezet fogadja a turistákat, eltűnjenek a szeméthalmok a vasúti pályák mellől – jelezte az államtitkár, hozzáfűzve, hogy többek között a balatoni vasútvonalakra, illetve a tó melletti és környéki településekre koncentrálnak. Ennek megfelelően az álláskeresőket is a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb településekről, a tó 15-20 kilométeres körzetéből közvetítik ki.

Az államtitkár elmondta: az állami autópályák és a közutak mentén körülbelül további 1500 álláskereső juthat majd munkalehetőséghez, az ő feladatuk a közutak környékének rendbe tétele mellett a parlagfű és a többi egészségre káros növény irtása lesz.

Idén először magán erdőgazdálkodóknak is meghirdettek egy közfoglalkoztatási pályázatot, amelyre március 11-ig lehet pályázni a megyei munkaügyi központoknál. A támogatott tevékenységek közé tartozik például az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények karbantartása a parlagfű visszaszorítása, vagy a levágott erdőrészek takarítása, ha annak célja a helyi tűzifaigények szociális, kedvezményes kielégítése. A program keretében körülbelül 1500 álláskeresőt terveznek elhelyezni.

Az államtitkár hozzáfűzte: mindhárom programhoz európai uniós forrásból finanszírozott képzés is társul, így legalább 500 közfoglalkoztatott számára bizonyítványt, vagy tanúsítványt adó, a munkához kapcsolódó szakmai képzést szerveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik