Belföld

Rács mögött marad Budaházy

Elutasította a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György szabadlábra helyezését kérő védői indítványt a Fővárosi Bíróság.

Budaházy a tárgyaláson nem kívánt érdemi vallomást tenni, de visszautasította a vádakat, és élesen bírálta az ellene folyó eljárást. Az elsőrendű vádlott állítása szerint több mint másfél éve tartó letartóztatása során sorozatosan megsértették jogait és folyamatosan akadályozták, hogy felkészüljön a védekezésre, ezért nincs egyelőre abban a helyzetben, hogy érdemi vallomást tegyen.
Budaházy megjegyezte, tudomása szerint az EU is többször felszólította Magyarországot előzetes letartóztatási gyakorlatának megváltoztatására. A vádakra reagálva azt fejtegette, hogy Magyarországon nincs terrorizmus, illetve 2006 őszén a lakosság erőszakos megfélemlítése volt terrorcselekmény, ám a “szemkilövetők” ezzel mindmáig nincsenek megvádolva. “Pofátlanságnak érzem, hogy engem vádolnak terrorcselekményekkel! Nem nekem kellene a börtönben ülnöm ez után a nyolc év után!” – fakadt ki az elsőrendű vádlott.

Miután a tárgyaláson ismertették Budaházy erkölcsi bizonyítványát, amely szerint kétszer jogerősen elítélték közmunkára, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, továbbá jelenleg is két büntetőeljárás van folyamatban ellene, a vádlott azt hangsúlyozta: nem bűnöző, soha senkit nem károsított meg, tetteit pedig vállalja, mert azoknak politikai megfontolásai voltak. Budaházy védője azt emelte ki, ez az ügy nem csak arról szól, hogy egy vádirati tényállást tisztázzanak. Szikinger István szerint ennek a pernek éppen azt kellene demonstrálnia, hogy Magyarországon minden a törvények szellemének és betűjének megfelelően zajlik, ezért semmi szükség az azokkal való szembeszegülésre.

Az ügyvéd egyúttal megjegyezte, védencétől politikailag meglehetősen távol áll, ám ami a közhatalom magatartásának értékelését illeti, egyetértenek. Ügyfele fogva tartásának semmi alapja nincs, ezért előzetes letartóztatásának megszüntetését kérte, ám indítványát elutasította a Fővárosi Bíróság. Az első tárgyalási napon több védő is kérte a tárgyaló ügyész kizárását a perből, indítványukat az ügyészség fogja elbírálni. A büntetőper egy hét múlva a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik