Belföld

Schmitt Pál hiányolja az intézményes nyelvőrséget

Schmitt Pál szerint nyelvünk a magyarságunk, összetartozásunk egyik legfontosabb jelképe.

Az államfő nem tartja természetesnek, hogy nincs olyan testület, amely főállásban, napi rendszerességgel figyelné a hivatalos és nyilvános nyelvhasználatot, és ajánlásokat, javaslatokat tenne az igényes nyelvhasználattal kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. A köztársasági elnök a lapnak adott interjúban bejelentetette, hogy ettől az évtől kezdődően meghirdeti és kiosztja A magyar nyelvért elnevezésű díjakat.

Magánszemélyek, társadalmi és tudományos szervezetek javaslatai alapján akarja kitüntetni azokat – pedagógusokat, irodalmárokat, művészeket, kutatókat, politikusokat, a média képviselőit -, akik kisebb vagy nagyobb közösségekben példamutatóan cselekednek az anyanyelvért. Schmitt Pál azt mondta, a nyelv összeköt bennünket őseinkkel, és remélhetőleg utódainkkal is, éppen ezért különleges figyelemmel kell övezni. A magyar nyelv sok szempontból különleges. Nagy történelmi múltja van, ősi értékeket őriz, Európa közepén rokontalanul él, de folyamatosan fejlődik, modernizálódik, a nyelvészek megállapítása szerint páratlanul rugalmas, választékos kifejezésre, költői játékokra képes nyelv – tette hozzá.

Schmitt Pál szerint a kisebb nyelvek a világon mindenütt veszélyeztetettek, visszaszorulásuk a kulturális gyakorlat és identitás feladásához vezethet. Az államfő szerint a mai köz- és irodalmi magyar nyelv közelebb áll az “utca” nyelvéhez. Egyszerűbb, természetesebb, sallangmentesebb lett. A nyilvánosságban tudatos nyelvhasználatra van szükség, ami nem tiltással vagy szabályzatokkal, hanem műveltséggel és öntudattal érhető el – mondta.

AJÁNLOTT LINKEK:

A nyelvvédő államfőtől védik a nyelvet (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik