Belföld

Iszapömlés: már épül a résfal az ajkai tározónál

A sérült kazetta bezárását még januárban kezdték meg, a helyreállításhoz 280 ezer köbméter anyagot használnak.

Elkezdték a X-es iszaptározó tavaly októberben átszakadt gátfalának helyreállításához szükséges résfal építését az ajkai timföldgyárban, a kazetta bezárásával március végére készülnek el – tájékoztatta a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletét ellátó bizottság vezetője kedden az MTI-t.

Kossa György elmondta, hogy a sérült kazetta bezárását még januárban kezdték meg, a helyreállításhoz 280 ezer köbméter anyagot használnak. Az átszakadt tározónál a kazetta belsejébe, a gátfal elé építik a speciális résfalat, amely 12 méter mély és 60 centiméter széles tömör vízzáró vasbetonból készül.

Ez a résfal megakadályozza a X-es tározóban tárolt vörösiszap esetleges további kiszivárgását. A gátfalnál összegyűlt anyagot munkagépekkel gyűjtik össze, és szállítják a kazetta belsejébe – mondta Kossa György. Hozzátette: a 105 méter hosszú résfalhoz 630 ezer köbméter betont használnak, a tavaly októberi katasztrófában átszakadt gáttest helyreállítását a vízügyi tervezéssel foglalkozó Víziterv iroda készítette. A műszaki ellenőri feladatokkal a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereit bízta meg az állami felügyelet, és ők vizsgálják a IX-es kazetta állapotát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik