Belföld

Elkapták Torgyán merénylőjét?

Ismét magyar rendőrkézre került Jozef Rohac, a szlovák "robbantómester", aki tavaly egy alvilági leszámolás kapcsán már állt bíróság előtt, de akkor "csupán" robbanószerrel való visszaélésért ítéltek el, majd szabadon bocsátottak. Most összesen öt merénylettel vádolják, köztük az Aranykéz utcai merénylettel, valamint politikusok és pártszékházak elleni támadással.

A Népszabadság információi szerint valószínűleg nemcsak az Aranykéz utcai robbantással, hanem további négy, budapesti terrorcselekmény elkövetésével is vádolják a minap újra elfogott Jozef Rohácot.

A napilap információi szerint „alappal feltételezhető, hogy a kisgazdapárt és a Fidesz székháza elleni 1998 tavaszi pokolgépes robbantások, valamint Torgyán József és Szájer József lakásánál ugyanebben a parlamenti választás körüli időszakban is romboló bombák is Jozef Rohac tevékenységéhez köthetők”.

Fotó: Mohai Balázs  / MTI

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A cikk utal arra, hogy a Meciar vezette hajdani szlovák kormány titkosszolgálata Omega fedőnéven titkos műveletekkel igyekezett akadályozni Magyarország uniós csatlakozását; eközben az amúgy az alvilágban „robbantómesterként” foglalkoztatott Rohac dolgozott az Ivan Lexa vezette szolgálatnak is.

Rohácot egyszer már elfogta a magyar rendőrség, ám tavaly távozhatott a Fővárosi Bíróságról, miután a Seres Zoltán meggyilkolás nyomán indult eljárás során a bíró az ügyész azonnali fellebbezése ellenére szabadon engedte. (Rohacot ekkor már két évet töltött előzetesben; csupán robbanószerrel való visszaélésért ítélték el, emberölésben nem találtatott bűnösnek.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik