Belföld

Orbán: érződik a “Három csapás hatása”

"Nemzeti ügynek tekintjük a rend és közbiztonság helyreállítását Magyarországon. Ezzel az elhatározással láttunk munkához tavaly tavasszal" - írja Orbán Viktor a Facebookon.

“Anyagi és szakmai értelemben is megerősítettük a rendőrséget, növeljük az állomány létszámát. 2011. március 6-án 1960 fő újonnan kinevezett rendőr tiszthelyettes áll munkába. Bevezettük a „Három csapás” törvényt a veszélyes bűnözök elleni, minden eddiginél szigorúbb fellépés érdekében. Az eddigi erőfeszítéseink már jelentősen javítottak a helyzeten. Annak az elvnek az érvényesítése, hogy a kis bűn is bűn, elérte hatását: az áruházak vezetői arról számolnak be, 40%-al csökkent a bolti tolvajlások száma” – írja Orbán Viktor.

Úgy látja, hogy az eddigi intézkedések eredményeit leginkább azok érzik, akik vidéken, kistelepülésen laknak, hiszen “már sokkal (2000-rel) több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve”.

“Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a rendőrség kiemelt feladatként kezeli azokat a bűncselekményeket, amelyek áldozatai idős emberek. A rendőrök járőrözés közben mindennap eljuthatnak a megye valamennyi településére” – számol be a miniszterelnök, aki arról is szót ejt, hogy korábban csak ritkán volt következménye a húszezer forintot meg nem haladó lopásoknak, de mára ez megváltozott. “Az elzárásnak nevelő hatása is van, tudatosítani akarjuk ugyanis mindenkiben, hogy a lopás bűn, amelyért felelni kell” – teszi hozzá.

“Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket. Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz” – állapítja meg Orbán, aki azt írja, “olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik