Belföld

Az elszámoltatás a Fidesznek is kockázatos

Az elszámoltatásnak a Fidesz számára is vannak kockázatai - írta a Political Capital elemzője.

A szakértő szerint ha nem sikerül bíróság elé állítani a főbűnösnek kikiáltott politikusokat, így elsősorban Gyurcsány Ferencet, az csalódást kelthet a saját tábor egy részében – írja a Független Hírügynökség számára készített elemzésében Juhász Attila, a Political Capital elemzője. Véleménye szerint az államadósság ügyében értelmezhetetlen a büntetőjogi felelősség fogalma, a politikai felelősségre vonás pedig megtörtént a 2010-es választáson: az MSZP megsemmisítő vereséget szenvedett, a Fidesz pedig kétharmados parlamenti többséggel kormányoz. Az előző kormány hibáira való visszamutogatás bevett politikai eszköz, minden kormány élt vele a rendszerváltás óta, lényegében Gyurcsány Ferenc is ezt teszi, amikor a Medgyessy Péter időszakának döntéseire emlékezett – írja az elemző.

Veszélyes lehet, ha sikerül bíróság elé állítani Gyurcsány Ferencet, mert ezzel épp a Fidesz csinálhat mártírt belőle, és ha a legkisebb gyanú felmerül a büntetőeljárás jogszerűségét illetően, az elsősorban nemzetközi szinten szalonképtelenné teheti a Fideszt – írja elemzésében Juhász Attila. Szerinte csak egy ítélet jelentene igazán komoly fordulópontot. Egy politikus számára komoly akadály, ha a személyével kapcsolatos ügyekkel kell foglalkoznia, ahelyett, hogy a választókat érintő kérdésekről beszélhetne – véli az elemző.

Juhász Attila szerint nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az egyik internetes közösségi oldalon vitázik egymással, a világháló ugyanis divatos felület mindenhol a világon, mert gyors, olcsó és a sajtó rögtön átveszi az ott megjelenteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik