Belföld

Melyik okostelefont válasszam?

Az okostelefonok egyre bővülő kínálata fejtörést okoz sokak számára, hiszen nehéz a döntés, hogy melyiket is válasszuk. Az, hogy egy telefon küllemre éppen megfelelő, a mai világban már nem elég, viszont nem is elhanyagolható.
Azok, akik okosan választanak okostelefont, a tudását, alkalmazhatóságát is figyelembe veszik a tetszhetősége mellett. Fontos, hogy legyünk tisztában azzal milyen „okosságot” is várunk el, illetve várhatunk el az új készülékünktől.

iPhone
Az Apple készülékei rövid idő alatt hódították meg a világot. Az iPhone3 és az iPhone4 is villámgyors, és fantasztikus felbontásban teszi lehetővé az alkalmazások futtatását. A képernyő felbontása annyira tökéletes, hogy nemcsak képnézegetéshez (HD), de a web böngészéshez is valódi élményt nyújt. Ez a telefon iPodként is használható. Az Appstore online boltból számos alkalmazás ingyen letölthető, de néhány euróért már profi programokhoz is hozzájuthat az, aki ezt a telefont választja. Alkalmas telefonálásra és video telefonálásra, játékra, e-mailezésre, internetezésre, funkcionál GPS-ként, iPod lejátszóként, videokameraként.
Hátrányként elsősorban a magas árfekvését tartják számon, az iPhone 3-nál a bluethoot-os fájlátvitel és a MULTI TASK (egyszerre több program futtatása) hiánya merült fel, míg az iPhone 4-nél a készüléken körbefutó antenna jelent problémát, amely alkalmanként akadályozza a térerő elérést.

Melyik okostelefont válasszam? 1

Blackberry
A Blackberry készülékek évek óta az egyszerűséget és a könnyen kezelhetőséget képviselik. A vállalatok előszeretettel használják, hiszen e-mailezésre ez a készülék tökéletesen alkalmas. Egy teljes QWERTY billentyűzet segíti a felhasználókat, kiküszöbölve ezzel az érintőképernyő okozta nehézségeket. Ezek a készülékek is alkalmasak kép és video készítésére, internetezésre, telefonálásra, chatelésre, és számos jó program is telepíthető rájuk, sőt zenehallgatásra is kiváló. A BlackBerry hívei azonban elsősorban a megbízható és nagyon biztonságos e-mail szolgáltatása miatt választják. A Blackberry rendszer nagyon gazdaságosan bánik az adatmennyiséggel, a leveleknek, csatolmányoknak mindig csak akkora részét küldi le, amely elfér a kijelzőn, és ha felhasználó lentebb görgeti a szöveget, akkor folyamatosan töltődnek be a kisebb adatcsomagok. Előnyei tartozik még, hogy elérhető árakkal kerül a piacra.
Hátránya, éppen az előnyeiből fakad. A biztonság érdekében egy külön rendszeren (BIS) keresztül működik, ami külön előfizetéssel és szinkronizálással jár, illetve, hogy a praktikus billentyűzet miatt nem mindenki számára tetszetős a tömzsi forma, ráadásul a betűk elég kicsik, így nem mindig használhatóak kényelmesen.

Samsung
A Samsung okostelefonok egyre nagyobb teret hódítanak. Nemcsak tetszetősek és kifinomultak, hanem különböző árkategóriákban és különböző operációs rendszerekkel kerülnek forgalmazásba. A Samsung saját operációs rendszerét használó Bada telefonok kiválóan testre szabhatóak. Számtalan alkalmazást kínálnak azoknak, akik valami egyedire vágynak. A Samsung Androidos telefonjai végtelen szabadságot nyújtanak, hiszen teljesen a saját ízlésünkre formálhatjuk őket. Azok a Samsungok, amelyek pedig a Windows7 rendszerrel működnek valóban nagyon stílusosak. Mindegyik tökéletes internetezésre, közösségi oldalak használatára, e-mailezésre, játékokhoz. A fotókat, videókat káprázatosan tisztán és élesen, kiváló minőségben jelenítik meg. A HD videók esetében különösen példaértékű megoldásokat kínálnak a mozgóképek rögzítéséhez, szerkesztéséhez, lejátszásához.
Az új Samsung okostelefonok tudása mellett a telefonálás lehetősége szinte eltörpül. Egyes modellek ezért inkább kommunikációs készülék kategóriába tartoznak és nem a telefon kategóriába.
Mivel a Samsung több operációs rendszert is használ így a legfőbb hátrányok ebből fakadhatnak, vagyis sok függ attól melyik rendszertől mit várunk el. Szinte minden készülék más és más előnnyel és hátránnyal rendelkezik.

A Nokia, az LG, a SonyEriccson vagy Motorola okostelefonjait sem lehet együtt vizsgálni, hiszen mindegyik más és más jellemzőket visel magán. Választásnál ezért mindig nézzük meg az operációs rendszert, hiszen ez alapján tudjuk majd eldönteni, hogy számunkra melyik rendszer a legszimpatikusabb.

A Vodafone oldalain számos hasznos információt találunk az okostelefonokról, amelyeket érdemes átböngészni mielőtt döntenénk. Ne feledjük azonban, hogy ezek a telefonok adatcsomag nélkül drágák és kihasználatlanok, ezért csak akkor vásároljuk meg őket, ha tényleg szándékunkban áll kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. Így pénzt és időt takaríthatunk meg, és boldog tulajdonosai leszünk „okos” készülékünknek.

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik