Belföld

Csak drága okostelefont érdemes/lehet vásárolni?

Egy - két évvel ezelőtt, még úgy néztünk az iPhone felhasználókra, mint a csodabogarakra, mára pedig már nemcsak az Apple egyeduralma szűnt meg az okostelefon piacon, hanem az emberek is fogékonyabbak lettek ezekre az újításokra.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a „hagyományos” mobiltelefont smartphone-ra cserélik. A hezitálókat pedig főként az tartja vissza az okostelefon vásárlástól, hogy azt gondolják, ezek a készülékek nagyon borsos áron kerülnek forgalomba.

Csak drága okostelefont érdemes/lehet vásárolni? 1

Azt, hogy ki melyik telefon mellett dönt, valójában mégsem az árnál dől el. Először is ott vannak a márka-geek, akiket biztosan nem tudunk meggyőzni semmilyen ész érvvel. Ha egy ilyen embert megkérdezünk arról, hogy melyik telefont válasszuk, biztosan az egekig fogja magasztalni a saját márkáját. És itt a márka alatt már nem csak a gyártót kell érteni. Az okostelefon piacon ugyanis az operációs rendszer, amit a készülék használ, még fontosabb szempont, mint maga a telefongyártó.

Persze valójában nagyon kicsi különbségekről van szó, hiszen a legtöbb okostelefon tényleg „okos”, és hasonló dolgokra képes. A különbségeket ezért inkább csak a rendszerek jelentik, amelyeket használnak, illetve a márkának piacon kivívott neve.

A prémium kategóriás telefonok elsősorban a márka-geeket célozzák meg. Az iPhone rajongók az iOS rendszert istenítik, a Samsungosok, LG-sek, a SonyErricsonosok szerint az Android a tökéletes, a BlackBerry kedvelői pedig biztosan a BlackBerry operációs rendszerre szavaznak. A kérdés itt tehát nem is az, hogy melyik használ jobb rendszert, hanem, hogy ki, melyiket kedveli jobban.
A prémium telefonok legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon jó hardvereket használnak és a legújabb frissítéseket is megkapják első kézből, ez mellett nagy és nagyon jó, lehetőleg amoled-es kijelzőt használnak.

A középkategóriás telefonok sem sokkal butábbak, mint az előzőekben felsoroltak, hiszen ugyanazokat az operációs rendszereket használják. Talán az Apple készülékei a kivételek, amelyek kizárólag felső kategóriában készülnek, illetve a legújabb Windows 7 operációs rendszerrel futó készülékek, amelyek szintén a drágább kategóriát képviselik.
Az Android-os, BlackBerry-s, Symbian-os, Bada-s okostelefonok azonban középkategóriában is kiválóak. Ezeket a telefonokat azok választják, akiknek fontos a telefon tudása, és mellékesebb számukra a márka, de mindenképpen megbízható, jó nevű gyártót szeretnének választani, mint amilyen a Samsung, a Motorola, a Nokia, az LG vagy a SonyEriccson.

Az okostelefonok ma már olcsóbb kategóriában is kaphatóak, és tudnak mindent, amit a „nagy testvéreik”. Jó operációs rendszereket használnak, esetleg annyi hátránnyal, hogy valamivel lassúbbak, kicsit gyengébb a hardverük, esetleg kicsit kisebb a képernyőjük. Ezek a telefonok nem a legújabb operációs rendszereket használják, hanem általában valamelyik korábbi verziójukat. pl. Az Android 2.2 helyett, az Android 2.1-et, és általában sokkal később vagy egyáltalán nem érhetőek el számukra a legutolsó csúcs supportok, de igenis minden okossággal fel vannak vértezve. Az olcsóbb okostelefonokat is a neves gyártók kínálatában találhatjuk meg.
Egy olcsóbb okostelefon is többet tud, mint tíz éve egy számítógép. Programokat telepíthetünk rá, e-mailezhetünk, netezhetünk, fényképezhetünk, zenét hallgathatunk, videókat nézhetünk vagy akár készíthetünk is, és mindezt pofonegyszerűen. Az alkalmazások (kisméretű mobilprogramok) minden okostelefon számára elérhetőek. Ez lehet játék, zene, segédprogram vagy akár hírgyűjtemény is.
A mai okostelefonok képesek futtatni ezeket, közvetlenül az internetes alkalmazáspiacokról, a Marketekről letöltve. Ezeket a virtuális piactereket minden okostelefonon egy gombnyomással elérhetjük. A letölthető programok mindig kategorizálva jelennek meg. Igaz ez az Android Marketre, az iPhone piacterére, az AppStore-ra ugyanúgy, mint a Windows7 Zune rendszerére vagy a badás Samsung Appsra.

Természetesen új feltörekvő gyártók is megjelentek az olcsó smartphone piacon. Ilyen a ZTE vagy a Huawei, amelyek szintén Android-os operációs rendszert használnak, sőt van olyan készülékük, amelyik az Android 2.2-es verziójával készült, mégsem vívták még ki a bizalmat a piacon. Gyakran hibásak, vibrál a képernyőjük, vagy más apróbb problémák tapasztalhatóak használatuk közben.

Bármelyik kategóriában is keresgélünk a Vodefone kínálatában minden kategóriában találhatunk számunkra megfelelő ár-érték arányú készüléket.

Érdemes átböngészni a kínálatot azoknak is, akik eddig azt hitték számukra elérhetetlen több százezer forintos áron lehet csak hozzájutni egy jó és megbízható okostelefonhoz, hiszen akár 1000 Ft alatt is találhatunk ajánlatokat, természetesen márka, tudás és típus függően.

Ráadásul a Vodefone olyan adatcsomagokat is kínál a készülékek mellé, amelyek segítségével pénzt és időt takaríthatunk meg, kihasználva a legújabb technológiákat.

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik